Znak da je proizvod loš - pogledajte deklaraciju

A i kada uđemo u Evropsku uniju, to ne znači da ćemo koristiti jednako kvalitetne proizvode kao stanovnici zapadne Evrope.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 26.07.2017.

16:07

Znak da je proizvod loš - pogledajte deklaraciju
Foto: Thinkstock

Naime, Česi i Slovaci žalili su se Evropskoj komisiji jer na njihovo tržište nije stizala roba jednakog kvaliteta. Situacija u Srbiji takođe nije dobra, ali mi nemamo čak ni laboratorije koje to mogu da potvrde.

A da li su deterdženti isti kod nas i u inostranstvu i da li je naše belo belo kao na primer švajcarsko belo?

Nije, odgovara porodica Stojanović iz Kragujevca, a na privremenom radu u Švajcarskoj.

“Omekšivači su intenzivniji, imaju drugačiju mekoću, jači miris. Zna se da ako se kupuje za kožne probleme, za crni veš...Ovde nije, ja sam prala za crni veš, ostaju mi neke fleke, mnogo je kvalitetnije tamo”, priča Natalija Stojanović.

I njihov primer nije jedini. Godinama unazad potrošači u Srbiji su se žalili uniji potrošača jer su primetili da mnoštvo proizvoda pod istim nazivom nudi sasvim različite proizvode. Po pravilu, kvalitetnije za zapad, dok se na istok šalju proizvodi sa daleko više nekvalitetnih, odnosno jeftinijih sastojaka

“Najveći problem je što mi nemamo te referentne laboratorije. Najavljeno pre 14 godina da ćemo imati laboratorije, mi moramo da ćutimo i prihvatamo analize koje se rade na zapadu”, kaže predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije Goran Papović.

I baš sa zapada, tačnije od Evropske komisije pre nekoliko godina stigla je preporuka velikim proizvođačima da ne diskriminišu potrošače. Preporuka nije zakon, što znači da se ne mora poštovati. Stručnjaci zato smatraju da je Brisel pod uticajem velikih korporacija. Dokaz za to su i optužbe iz Češke i Slovačke za loš kvalitet keksa na njihovom tržištu.

Pritisak Slovačke se isplatio jer je svetski poznati proizvođač keksa na kraju potvrdio da će u ovom proizvodu koji se sastoji od maslaca zaista i biti maslaca te da će sastojci biti identični ma gde u Evropi ga kupili.

Stručnjaci zato savetuju i otkrivaju - ukoliko vam na proizvodu piše deklaracija na nekom od jugoslovenskih jezika, znajte da je proizveden za ovdašnje tržište. A to znači i da je - lošijeg kvaliteta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: