"Umesto za plate i polutke, borba za novi model"

Sindikati Fijata bi trebalo da preuzmu novu ulogu, koja je mnogo manje borba za veće plate ili polutku, a više da konstruktivno utiču na povećanje proizvodnje.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 26.07.2017.

11:20

Foto: Tanjug/Zoran Žestiæ

To je ocenio konsultant i nekadašnji ministar za ekonomske odnose sa inostranstvom Milan Parivodić povodom postizanja sporazuma između poslovodstva Fijata i predstavnika sindikata.

Parivodić je kazao da je važno da sindikati kroz pregovore sa rukovodstvom Fijata pokušaju da dovedu novi model, a to, naglašava, zahteva težak rad.

“Veoma je važno što je postignut dogovor i taj kompromis predstavlja realnost. Pozicija radnika nije moćna u odnosu na fabrike i to je realnost današnjeg sveta", rekao je Parivodić i objasnio da, u slučaju da dogovor nije postignut, to bi bilo loše za radnike i njihove porodice, kao i za Kragujevac i celu državu.

Parivodić je rekao, da je to što je potpisan trogodišnji kolektivni ugovor između poslovodstva Fijata i predstavnika sindikata, a naredne godine ističe desetogodišnji ugovor države i italijanskog giganta, predstavlja "implicitan nagoveštaj da će ugovor sa državom biti obnovljen".

"Moramo biti vrlo angažovani i preduzimljivi da bi sačuvali Fijat u zemlji i pokušati da dovedemo novi model u zemlju", kaže Parivodić.

Dodaje da su zemlje poput Kine, Italije, Nemačke, Amerike, prošle kroz "industrijske promene" te da su težinu tih promena "na leđima" uvek nosili radnici, pa je tako, kaže, slučaj i u Srbiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

13 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: