Dve kompanije kreću u Nišu, na 16 ha

Kompanija za proizvodnju rasvete "Cumtobel" iz Austrije i proizvođač auto-delova "Imi" sa Filipina trebalo bi da do kraja jula dobiju građevinske dozvole.

Srbija

Izvor: Beta

Utorak, 25.07.2017.

14:10

Dve kompanije kreću u Nišu, na 16 ha
Foto: Tanjug/Zoran Žestiæ

Kako je za Betu rekao gradski većnik Mihajlo Zdravković, te dve kompanije bi odmah posle toga trebalo da počnu izradnju pogona u Nišu.

Prema nezvaničnim informacijama te dve kompanije kamen temeljac pogona trebalo bi da postave u petak 28. jula, ali je Zdravković rekao da grad još nema zvaničnu potvrdu tih najava.

"Cumtobel" i "Imi" su dobili dozvole za pripremne radove koje austrijska firma već obavljaju na zemljištu kod nekadašnjeg "Nisala".

Zdravković je podsetio da će "Cumtobel" graditi fabriku na 11 hektara zemljišta koje je nekada koristio Vinogradarski institut, a "Imi" na pet hektara zemljišta na lokaciji Lozni kalem kod Niške banje.

Prema rečima Zdravkovića, zemljište Vinogradarskog instituta je delimično komunalno opremljeno i potrebno je da Skupština grada usvoji izmenu urbanističkih planova da bi opremanje bilo nastavljeno.

"Na Loznom kalemu je pošle godine izgrađena vodovodna i kanalizaciona mreža. Narednih meseci uz pomoć države grad će tamo izgraditi saobraćajnice. Gradnja će koštati 160 miliona dinara", naglasio Zdravković.

Zdravković je rekao da se očekuje potpisivanje ugovora o subvencijama sa Ministarstvom privrede i da će tada biti poznat iznos podsticaja.

Prema ranijim najavama kompanija "Cumtobel" trebalo bi da u Nišu uposli oko 1.100 radnika , a "Imi" bi u narednih deset godina trebalo da uposli 1.250 radnika.

Prema pisanju lista "Dojče vele", autrijski "Cumtobel" dobiće po svakom zaposlenom radniku u Nišu više od 50.000 evra, ali su do ove cifre u tom listu stigli računajući da će u fabrici raditi 150 ljudi, koliko je predviđeno prvom fazom gradnje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: