SoGe oborila prognozu rasta za Srbiju

Sosijete ženeral banka snizila je projekciju rasta BDP-a u Srbiji za ovu godinu na tri odsto.

Srbija

Izvor: Beta

Ponedeljak, 24.07.2017.

15:49

SoGe oborila prognozu rasta za Srbiju
Foto: Thinkstock

Prognoza je redefinisana naniže zbog smanjene proizvodnje u rudarstvu i električne energije u prvom kvartalu i nivoa proizvodnje u pojedinim sektorima.

Kako je saopšteno, nova prognoza rasta BDP-a u 2017. godini je smanjenje za 50 baznih poena u odnosu na projekcije iz oktobra 2016. godine.

Šef službe za makroekonomska istraživanja Sosijete ženeral banke Dragoslav Veličković objasnio je da je od početka godine zabeležen veliki rast uvoza, što je negativno uticalo i na rast BDP-a, ali je to pojačanom potrošnjom domaćinstava delimično nadoknađeno.

Veličković očekuje da će se privredni rast vremenom ubrzati, iako je dugoročni potencijal rasta Srbije snižen sa 4,5 odsto na četiri procenta.

"Niža prognoza privrednog rasta posledica je smanjenja predviđenog privrednog rasta u EU, klimatskih promena koje postaju suviše uobičajene da bi se mogle smatrati jednokratnim i posledično utiču na poljoprivrednu i industrijsku proizvodnju, kao i demografskih promena u većem delu Evrope", ocenio je Veličković.

Veličković smata da će dinar kraj 2017. godine dočekati bez promene u odnosu na prošlu godinu, odnosno da će se zadržati između 123 i 124 evra, naročito ako cene sirovina ostanu stabilne do kraja godine.

Kako je ocenio, dinaru su pogodovali nastavak ekonomskih reformi, načelno labava monetarna politika Evropske centralne banke i smanjenje budžetskog deficita.

"Niže stope i inflacija, u kombinaciji sa manjim zaduživanjem države dovešće do zdravijeg i održivijeg rasta zasnovanog na investicijama, izvozu i privatnoj potrošnji", ocenio je Veličković.

On je zaključio da će bolji uslovi na tržištu kredita povećati opštu dinamiku privredne aktivnosti u Srbiji i sniziti utisak o rizičnosti zemlje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: