Arapi kreću - doneće Srbiji vodu na njive

Izgradnja četiri magistralna sistema za navodnjavanje od 11, koliko je zaključeno ugovorom sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima, počeće u avgustu.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 24.07.2017.

09:50

Arapi kreću - doneće Srbiji vodu na njive
Foto: Thinkstock

To je najavio ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, koji je kazao da će, kada se završi izgradnja svih 11 magistralnih sistema, Srbija imati novih 25.000 do 30.000 hektara zemljišta koji se navodnjava.

"Pralelno sa tim mi subvencionišemo mikrosisteme za navodnjavanje bušenjem bunara, koji se najčešće koriste u voćarstvu i povrtarstvu. Definitivno da klimatske promene čine svoje, moramo učiniti dodatni napor da što više poljoprivrednih površina stavimo pod sistem za zalivanje", rekao je Nedimović za RTS.

On je podsetio da je u Srbiji do tri odsto obradivih površina pod sistemom zalivanja, a da se teži da to bude bar 10 odsto.

"Sistemi za navodnjavanje su važni naročito na onim prostorima koji su usmereni na voćarstvo i povrtarstvo. Tu se mogu isplatiti sistemi za navodnjavanja, zbog toga su važni predeli oko Beograda, Mladenovac, Smederevo, Leskovac", zaključio je ministar.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: