Muke Čačanke: "Ničiji objekat" - ničija briga

Jedan dotrajali čačanski objekat našao se pred sudom.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 24.07.2017.

08:20

Muke Čačanke:
Foto: Thinkstock

Svetlana Simović iz Čačka tužila je grad i Republiku Srbiju,zbog toga što se objekat koji se graniči sa njenom kućom urušava i oštećuje je.

Nadležnost nad spornim objektom negiraju i grad i republika.

Porodični dom Svetlane Simović graniči se sa objektom kome zbog dotrajalosti i ne održavanja preti urušavanje. Krov je već propao pa se voda sliva niz zidove kuće Simovića u kojoj žive i deca.

"Moram u toku godine, makar dva puta da sređujem, krečim. Čak sam morala da stavim i stiropor kako ne bi dohvatali zid, deca su ovde, instalacija su tu i pitam se da li će vlast da reaguje kada se ova kuća zapali", priča Simović.

Za pomoć se Svetlana obraćala nadležnim i gradskim i republičkim službama, ali četiri godine taj problem se nije pomerio sa mrtve tačke, osim na papiru.

"Niko ništa ne preduzima, građevinska inspekcija naložila je rušenje pre tri godine. Samo je naložila i to stoji samo na papiru, što imam u svojim dokumentima. Od tog dana niko ništa nije uradio, niti me obavestio ko to treba da uradi", naglasila je Simović.

Na parceli sa spornim objektom nalazi se i poznata Ljujića magaza, jedna od arhitektonski najprepoznatljivijih zdanja u gradu, ali davno podleglo zubu vremena.

Pre osam godina Republika Srbija ugovorom je gradu Čačku prenela pravo korišćenja na toj parceli bez ikakve nadoknade. U međuvremenu Ljujića magaza vraćena je bivšim vlasnicima, ali oko spornog objekta grad i Republika vode poleminu - ko je nadležan za njegovo održavanje.

Državni javni pravobranilac tvrdi da Republika Srbija nije odgovorna za stanje objekta koji se nalazi na parceli koju su preneli na korišćenje gradu Čačku. Sa druge strane gradski javni pravobranilac, sudeći bar po nalazima inspekcijskih službi, tvrdi da sporni objekat koji se naslanja na kuću Simovića nije ni bio predmet ugovora.

Po principu prebacivanja odgovornosti od gradskih službi nismo uspeli da dobijemo odgovor na pitanje ko je vlasnik objekta u dnu dvorišta.

Simovići se nadaju da se spor oko zgrade koja se urušava, neće prelomiti preko njihovih leđa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: