Ko trese posteljinu kroz prozor - kazna 8.000 RSD

Novom odlukom o kućnom redu u stambenim i stambeno-poslovnim zgradama, koju treba da usvoje odbornici Skupštine Vranja, definisane su obaveze stanara.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 22.07.2017.

10:49

Ko trese posteljinu kroz prozor - kazna 8.000 RSD
(Foto: Thinkstock.com)

Time su predviđene i kazne za nepoštovanje kućnog reda, piše OK radio.

Ove odredbe su morale biti usklađene sa novim Zakonom o stanovanju i održavanju zgrada, kaže Jovana Antić, načelnica Odeljenja za urbanizam, imovinsko-pravne poslove i komunalno-stambene delatnosti.

"Ovom odlukom su propisana opšta pravila ponašanja za stanare, ali i mnogo detaljnije definisane obaveze stanara i korisnika poslovnih prostora, nego što je to bilo do sada", kaze Antićeva.

Ona dodaje da su propisani nivoi buke koji su dozvoljeni, kao i načini korišćenja zajedničkih prostorija, obavljanjeprivrednih i ugostiteljskih delatnostiu zgradama, ali i korišćenje zemljišta oko objekata.

Kontrolu će vršiti Odeljenje za urbanizam, imovinsko-pravne poslove i komunalno-stambene delatnosti, a nadzor je poveren Komunalnoj inspekciji.

Odlukom su precizirane mnoge aktivnosti propisane kućnim redom stanara, pa je, na primer, regulisanoimaksimalno dozvoljeni nivo buke - od 30 decibela za prostorije i50 decibela za otvoreni prostor.

Ovim odredbama predviđene su i novčane kazne od 8.000 dinara ukoliko stanar na terasi drži stvari koje narušavaju izgled zgrade, a ista kazna čeka i one koji tresu tepihe i posteljinu sa prozora ili bacaju smeće.

Novčane kazne su propisane i za pravna lica koja delatnost obavljaju u stambeno-poslovnim zgradama pa će ugostitelji koji krše odluke platiti kaznu od 60.000 dinara, a odgovorno lice 15.000, dok ćepreduzetnici morati da izdvoje i do 30.000 dinara.

Ovu odluku usvojilo je Gradsko veće na poslednjoj sednici, ali se još uvek čeka potvrda skupštinskih odbornika koji će o ovoj odluci raspravljati na sledećem zasedanju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: