Toni Verheijen odlazi: "Srbijo, gde ideš?"

Šef kancelarije Svetske banke za Srbiju Toni Verheijen kazao je da je tokom svog mandata mnogo toga naučio o našoj zemlji, njenim izazovima i prilikama.

Srbija

Izvor: B92, Tanjug

Subota, 22.07.2017.

10:07

Toni Verheijen odlazi:
Foto: Tanjug, arhiva

Blog na sajtu B92 nazvao je po slici "Srbijo, gde ideš" za koju smatra da verno predstavlja izazove naše zemlje, kao što su odlazak mladih i prepreke koje pravi administracija, a nažalost i katastrofe koje su Srbiju umalo bacile na kolena 2014. godine.

Za njega su 2014. godine Tamnava i Obrenovac postali simbol očaja i bilo mu je tužno da gleda razaranje koje su poplave donele Srbiji, za koju on ocenjuje da je osetljiva na elementarne nepogode.

"Svi smo zdušno radili da pomognemo vladi da se nosi sa posledicama poplava, uključujući i isušivanje Tamnave i njen povratak u proizvodnju tri meseca pre no što se očekivalo", piše Verhejen.

Ipak, kako on kaže, bez bolje zaštite od poplava, Srbija je i dalje u opasnosti i to je nešto čemu bi trebalo da se posveti više pažnje.

Tokom posete pivnicama kod Negotina, osvrnuo se na simbol izgubljenje prošlosti Srbije, što za njega te pivnice i predstavljaju.

Prisetio se razgovora sa tamošnjim stanovnikom, koji kaže da su vinski podrumi izgrađeni u 19. veku prazni i napušteni zato što su svi mladi otišli. Slično iskustvo imao je i u Somboru, gde se početak septembra zove "dani suza", jer mladi odlaze u Beograd i dalje u svet.

Kao razlog za te pojave, on nudi "plafon uspeha", što je naučio iz razgovora sa njegovom trenerom i kolegama.

Oni su mu govorili o poteškoćima sa kojima se suočavaju pametni, dobronamerni, vredni i obrazovani mladi ljudi da dobiju posao. Povodom toga, osvrnuo se na jedan tekst koji je ranije pisao, u kome Verhejen navodi da su prepreka mladim do posla to što su veze važnije od dobronamernosti i vrednog rada.

On smatra da se to mora promeniti kako bi se sprečio odlazak mladih iz Srbije.

"Zbogom, Srbijo, hvala ti na svemu što si me naučila, želim ti sve najbolje i pozdravljam te", zaključio je Verheijen, tri nedelje pred njegov odlazak iz Srbije.

Ceo blog pročitajte ovde.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: