Tadić: Od Fijata smo dobili više nego što smo dali

Od Fijata smo mnogo više dobili nego što smo platili, rekao je Boris Tadić, lider SDS i bivši predsednik Srbije.

Srbija

Izvor: Tanjug

Petak, 21.07.2017.

13:37

Tadić: Od Fijata smo dobili više nego što smo dali
Foto: Tanjug, arhiva

On je naveo da je za tehničko održavanje Zastave od 5. oktobra do privatizacije izdvojeno dve milijarde evra.

On nije želeo da pominje detalje ugovora da ne bi prekršio poslovnu tajnu, koja je, kaže, praksa u automobliskoj industriji, ali je naveo da je ekonomske i druge detalje sa rukovodstvom Fijata dogovarala vlada sa Mirkom Cvetkovićem na čelu.

Od njega su, kaže bivši predsednik, tadašnji predsednik vlade Cvetković i ministar Mlađan Dinkić tražili da pregovara sa predsednikom kompanije Serđom Markionijem u političkom smislu.

"Jedan od uslova ugovora je bila tajnost", kaže Tadić, koji je pozvao sadašnju vladu da ispregovara da to više ne bude tajna, navodeći da građani treba da znaju koliko je novca tačno izdvojeno.

Na pitanje zašto je ispregovarano da ugovor bude tajni, Tadić kaže da nismo imali idealne uslove za pregovaranje i dodaje da je njegova vlada nasledila 200 odsto zaduženost u zemlji, fiktivna radna mesta i teške okolnosti za dovođenje investitora.

Kaže da su investitori insistirali da ugovor bude tajni, dodajući da je poslovna tajna praksa u automobilskoj industriji zbog konkurencije.

"Građani treba da znaju koliko je novca tačno izdvojeno i vlada mora da pregovara sa rukovodstvom Fijata o tome da se ne bi poništio obligacioni odnos koji ima Srbija u odnosu na Fijat", rekao je Tadić na konferenciji za novinare.

Kaže da je od 2012. godine prisutna apsolutna letargija kada je reč o Fijatu, dodajući da vlada nije završila infrastrukturu oko Kragujevca, nije imenovala članove upravljačkih tela, nije pregovarala o uvođenju novog modela. Tadić je naveo i da Fijat u industrijskom, ekonomskom i privrednom smislu ima ogroman značaj za Srbiju i da bi trebalo zamisliti kako bi izgledala privreda u budućnosti i kakav bi bio rast BDP-a bez prisustva te kompanije.

On je kritikovao vladu zato što, kako kaže, ništa nije radila po pitanju dovođenja novih proizvođača automobila i dodao da vlada mora da radi na tome da Fijat zadrži, ali ne jeftinom radnom snagom nego podizanjem konkurentnosti.

Tadić je rekao i da Fijat u ovom tenutku ne razmišlja o odlasku, a da bi eventualni razlozi za to bili to što su više okrenuti tržištu SAD i što imaju tehnološke platfrome u drugim zemljama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: