Stiglo rukovodstvo Fijata u Vladu

Predstavnici rukovodstva kompanije Fijat Krajsler automobili Srbija stigli su nešto pre 12 časova u zgradu Vlade Srbije.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 19.07.2017.

11:52

Stiglo rukovodstvo Fijata u Vladu
Foto: Epa/PAUL BUCK

Oni će razgovarati sa premijerkom Srbije Anom Brnabić i ministrom privrede Goranom Kneževiće o zahtevima radnika u toj kragujevačkoj fabrici.

Premijerka je sinoć iza zatvorenih vrata u Skupštini grada Kragujevca više od dva sata razgovarala sa predstavnicima štrajkača u "FCA Srbija" gde je proizvodnja obustavljena 27. juna.

Na tom sastanku dogovoreno je da danas u vladi počnu pregovori sa poslodavcem, a da se radnici vrate u pogon.

Premijerka je podsetila da je vlada manjinski partner u FCA Srbija i da ne može da garantuje nikakve rezultate, ali da garantuje da će biti sve vreme uz radnike, da će zajedno pregovarati, i da će uz njih biti Vlada Srbije.

Brnabić je napomenula da će sa svojim timom, pre svega sa ministrom privrede Goranom Kneževićem, insistirati da se ispuni što više zahteva sindikata.

Predsednik Štrajkackog odbora Fijata Zoran Marković juče izjavio da se otkazuje protest koji je bio zakazan za danas i pozvao je sve radnike "Fijata" da dođu na svoja radna mesta.

On je sinoć rekao da su sindikat i štrajkački odbor, posle sastanka sa premijerkom Anom Brnabić, fabrike "FCA Srbija" odlučili da prekinu štrajk i nastave razgovore sa predstavnicima kompanije i Vladom Srbije na najvišem nivou.

Marković je rekao da je presedan u sindikalnoj borbi, da se štrajk završi bez dogovora, ali da su radnici dobili mogućnost da pregovaraju za sve što su se borili proteklih 16 dana.

On je dodao da će biti nezadovoljnih, ali je istakao da je danas "radni dan" i da očekuje "brze i jasne pregovore".

Radnici u FCA Srbija istakli su zahtev da im vlada garantuje najmanju neto zaradu od 45.000 dinara, da dobiju 20.000 dinara kao naknadu tokom štrajka, novu organizaciju posla, isplatu bonusa za efikasnost za 2016. i troškove prevoza kada nema javnog prevoza u Kragujevcu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: