"Italijani 1.200 EUR, a mi u Srbiji 300"

Radnici kragujevačke fabrike Fijat pozvali su sve radnike i penzionere iz toga grada da im se pridruže na sutrašnjem protestu ispred Skupštine grada u 11 časova

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 18.07.2017.

18:47

Foto: Getty images

Predsednik Štrajkačkog odbora FCA Zoran Marković najavio je da će štrajkači tokom protesta simbolično postaviti sto i stolice i pozvati na pregovore poslodavca i "sve druge činioce koji misle da treba da pregovaraju".

"Mi se ne krijemo, ničega se ne stidimo. Tačno je da naše kolege na jugu, možda u Crnoj Travi, rade tekstilne proizvode za 28.000 dinara. Ali znamo da u automobilskoj industriji, na ovakvoj opremi i uz ovakvu odgovornost, plata od 36.000 dinara nije zadovoljavajuća", kazao je Marković.

On je dodao da radnici Fijata više neće biti jeftina radna snaga koja radi za minimalac.

"Znamo koliko Fijat zarađuje, svake godine beleži rast. Radnici Fijata u Turskoj zarađuju 600 evra, Poljaci 900, Italijani 1.200 evra a gde smo mi iz Srbije sa platom od 300 evra?", upitao je Marković navodeći da je ta plata nedovoljna za život radnika i njihovih porodica.

Premijerka Ana Brnabić krenula je u Kragujevac na razgovore sa štrajkačima u fabrici Fijat automobili Srbija, saznaje Prva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: