Brnabić: Da se igramo ruskog ruleta s Fijatom

Premijerka Ana Branić izjavila je, povodom štrajka u "Fijatu", da veruje da je u pitanju "ozbiljna loša namera" i da iza toga stoji politički interes.

Srbija

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 17.07.2017.

22:26

Brnabić: Da se igramo ruskog ruleta s Fijatom
Foto: Tanjug/Sava Radovanoviæ

"Mislim da iza ovoga stoji politički interes i da su radnici izmanipulisani", rekla je Brnabićeva za RTS.

Ona je odbacila tvrdnje predsednika štrajkačkog odbora da Vlada Srbije ne komunicira sa njima.

"Mi smo u to ušli najiskrenije, da se nađemo štrajkačkom odboru i radnicima i da pronađemo rešenje, koje bi bilo pobeda za sve nas. Mi to nismo uspeli da nađemo", rekla je premijerka za RTS.

Ona je dodala da nova vlada, od kada je izabrana, radi na rešavanju problema štrajka u Fijatu, navodeći da je imala stalnu komunikaciju sa predstavnicima štrajkačkog odbora i da su oni dolazili kad god su želeli.

Brnabićeva je navela da je samo njen šef kabineta imao 23 razgovora sa predsednikom štrajkačkog odbora Zoranom Markovićem i da je ona imala sastanke sa njima, a da je on davao saopštenja da nema komunikacije sa vladom.

"Je li namera da se okrivi vlada? Je li namera da se radnicima kaže da vlada nije tu za njih? Ja sam ušla čistih i jasnih namera u to", rekla je ona i dodala da je to taj "šum u komunikaciji"

Premijerka Brnabić je podsetila da je štrajk počeo 27. juna, a da je nova vlada sa njom na čelu izabrana 28. juna.

"Zašto bi neko počeo štrajk kada vi nemate ni tehničku vladu?", upitala je Brnabićeva.

Premijerka je rekla da su plate u Fijatu u Kragujevcu redovne, da su sa dodacima oko 42.000-43.000 dinara.

Ona je objasnila da je Fijat počeo pregovore o kolektivnom ugovoru sa radnicima 9. juna, iako oni istuču decembra ove godine, a da su sindikati napustili pregovore 21. juna.

Kako je naznačila, zatim su krenuli u štrajk i to u vreme kada je vlada Srbije bila u skupštini, te samim tim nisu imali sa kime ni da razgovaraju. Premijerka je navela da se sada traži da se plata poveća na 45.000 dinara, i da se isplati po 20.000 dinara svakom radniku.

Kako je navela to bi značilo da se uzima od svih ostalih, od onih iz Crne trave na primer, koji imaju po 28.000 dinara da bi se dalo radnicima u Fijatu.

Ona je upitala i šta bi bila opcija B i dodala: "Da se igramo ruskog ruleta sa 'Fijatom', pa da nemamo ni 42.000, već nulu - i za kooperante i druge".

Premijerka Srbije je rekla da želi da se obrati direktno radnicima, da su joj na to odgovorili iz sindikata da su radnici radikalni, ali i ponovila da je, bez obzira na to, spremna da ode u Kragujevac.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

82 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: