Stižu rešenja za porez i već donose probleme

Svi poreski obveznici koji porez plaćaju paušalno bili su tokom 2014. i 2015. „oslobođeni”, na određeno vreme, poreza.

Srbija

Izvor: Dnevnik

Ponedeljak, 17.07.2017.

13:43

Stižu rešenja za porez i već donose probleme
Foto: Thinkstock

Nadležni su čekali da se za tu branšu donesu novi propisi.

Rešenja su počela da stižu krajem prošle godine, a naplata te obaveze nastavila se po propisima koji su važili u vreme kada su obaveze i nastale. Za 50.000 obveznika koji spadaju u tu kategoriju – čak dve trećine preduzetnika u Srbiji – tada su nastali drugi problemi: neizmirene obaveze trebalo je platiti u roku od 15 dana.

Paušalni obveznici se i danas žale da im rešenja stižu, ali dosta sporo. Ali i oni koji su ih dobili imaju primedbi da su im poreznici razrezali prevelike obaveze koje ne mogu lako da izmire. Potvrda o izmirenim poreskim obavezama je, osim obveznicimas potrebna za svakodnevni život i poslovanje: bez tog „papira” ne mogu se overiti zdravstvene knjižice, banke ga traže kada klijenti iz sfere biznisa apliciraju za kredit. To je obavezan dokument koji govori o solventnosti poslovanja jer niko ne želi da kreditira klijenta koji ima pozamašne poreske dugove.

Obveznici koji žele da se jave na neki tender, uz obaveznu dokumentaciju treba da podnesu i potvrdu o plaćenom porezu. Oni koji dostave tu dokumentaciju bez pomenute potvrde, ne prolaze dobro: zbog nepotpune dokumentacije njihove prijave se ne uzimaju u obzir. Odnosno, zbog tih problema za koje sami nisu ni najmanje krivi, trpi im i posao.

Dok je vakuum oko rešenja trajao, ti obveznici su različito postupali: pojedini su potpuno odustali od plaćanja te obaveze, drugi su uplaćivali ono što im je bila ranija obaveza ili su ostavljali na stranu novac za porez. Danas su, naravno, u različitoj situaciji. Mnogi imaju preplatu poreza, što će im se svakako kroz poreski kredit isplatiti, drugi pak dugovanja, i to prilična. Ostaje da se, kada dobiju rešenje, žale nadležnoj filijali PU Srbije ili da traže odlaganje obaveza.

A sve to govori da, kada jednom dođe do zastoja, to se vrlo teško ispravlja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: