Saga Fijat se nastavlja: Tokom vikenda na telefonu

Saga oko Fijata se nastavlja. Država poziva da se sedne za pregovarački sto, a iz Fijata se, zvanično, niko ne oglašava.

Srbija

Izvor: B92

Nedelja, 16.07.2017.

16:28

Saga Fijat se nastavlja: Tokom vikenda na telefonu
Foto: Getty images, ilustracija

Sindikalci saopštavaju da su spremni da svakog trenutka otpočnu pregovore sa kompanijom ili Vladom Republike Srbije. Podsećaju i da je Ispekcija rada naložila poslodavcu da otpočne pregovore u skladu sa Zakonom o štrajku.

Zbog štrajka oko 2.000 proizvodnih radnika , a uz zahtev da im se poveća plata, auomobili se ne proizvode. Da bi se dnevna proizvodnja od 44 vozila nastavila, obe strane moraju da sednu za sto, apeluje predsednik Privredne komore Srbije.

“Ono što njima država garantuje da može da pokuša da obezbedi optimizaciju rada, rešenje prevoza, isplata bonusa i odredjeno povećanje plata. Ne može vlada da garantuje koliko dok pregovori ne počnu”, ističe Marko Čadež.

A kada će da počnu, ne zna se. Naša televizija saznaje da su se predstavnici ministarstva privrede videli sa predstavnicma štrajkača a da su tokom vikenda na telefonskoj vezi.

Jovan Miljković, konsultant za investicije u Razvojnoj agenciji Srbije smatra da svako treba da popusti jer ne stradaju samo radnici zaposleni direktno u Fijatu.

“Imamo najmanje 15 kompanija koje su u redu dobavljala i isporučuju svoje proizvode na dnevnom nivou. To je skoro 7.000 ljudi koji nisu zaposleni u Fijatu ali mnoge kompanije su vezane za Fijat. Ali i te kompanije imaju svoje dobavljače, objašnjava Jovan Miljković iz RASD-a.

Predstavnici štrajkača za to vreme poručuju da im se samo saopštava šta nude vlada i lokalna samouprava a šta nudi Fijat.

Pre započinjanja štrajka, Fijat i radnici su započeli pregovre oko novih kolektivnih ugovora u koji bi bio uključen i bonus efikasnosti koji bi se isplaćivao u februaru svake godine za prethodnu godinu. Inače, osnovna plata u Fijatu je u poslednih 8 meseci povećavana pa sada iznosi oko 38.500 dinara, a sa bonusima izmedju 42 i 43 hiljade.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: