Ministarstvo privrede: Voditi računa o posledicama

Ministarstvo privrede apelovalo je na radnike u kragujevačkom Fijatu da budu svesni posledica koje može da ima sve ovo što se u protekle dve nedelje dešava.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 15.07.2017.

17:46

Ministarstvo privrede: Voditi računa o posledicama
Foto: Tanjug, arhiva

Kako je navedeno, reč je, pre svega, o posledicama za Fijat, grad Kragujevac i celu Srbiju

Iz Ministarstva apeluju da se započnu razgovori sa predstavnicima kompanije oko rešavanja problema za koje radnici smatraju da su važni.

"Bojimo se da kretanje u ovom pravcu može imati velike posledice za celu Srbiju, uključujući i kooperante i druge firme koje sarađuju sa Fijatom, kao i da se ovako šalje neozbiljna poruka svim potencijalnim investitorima. Podsećamo da su u toku razgovori sa 53 projekta koji su vredni preko milijardu evra", navodi se u saopštenju.

Kako navode, vlada Srbije i Ministarstvo privrede su bili i ostaće na raspolaganju i Štrajkačkom odboru i radnicima FIAT-a 24 časa svakoga dana u nedelji što pokazuje i podatak da je bilo dana kada smo svi zajedno do duboko u noć razgovarali sa sindikatima i tražili rešenje za ovu situaciju.

U razgovorima sa Štrajkačkim odborom, Ministarstvo privrede i predsednica Vlade Srbije su u više navrata insistirali na razgovoru svih interesnih strana u cilju rešavanja njihovih zahteva i izražena je apsolutna spremnost da se podrže radnici da se sva pitanja koja smatraju važnim otvore.

Tu posebno se misli na analizu proizvodnog procesa i svih radnih stanica kako bi se, ako je potrebno, optimizovao proizvodni proces da bi radnicima bilo lakše, da se u saradnji sa gradom Kragujevcem reši prevoz radnika u večernjim časovima, što je potvrdio i gradonačelnik Kragujevca.

Takođe, da se uvede „bonus efikasnosti“ od 2017. godine koji će se isplaćivati u februaru svake godine za prethodnu godinu i koji će ući u nove kolektivne ugovore o kojima će se odmah ući u pregovore i da se će se, i pored toga što je u poslednjih osam meseci FIAT obezbedio dva povećanja plata - u novembru 2016. i martu 2017. godine, razgovarati o dodatnom povećanju plata.

Štrajkački odbor FIAT-a je smatrao da je sve ovo nedovoljno i jedino na čemu su insistirali je da Vlada garantuje osnovnu platu od 45.000 dinara, što nije moguće u ovom trenutku, u skladu sa Ustavom i Zakonom.

"Ministarstvo privrede i Vlada Srbije ostaju u potpunosti posvećeni da se sa radnicima FIAT-a nađe rešenje. FIAT nije važan samo za radnike koji u ovoj fabrici u Srbiji rade i njihove porodice, već i za celu Srbiju", ističe se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: