"Štrajk pokazao svu aroganciju menadžmenta Fijata"

Granski sindikat industrije, energije i rudarstva "Nezavisnost" ocenio je da je štrajk radnika Fijatu pokazao svu "aroganciju menadžmenta kompanije"

Srbija

Izvor: Beta

Petak, 14.07.2017.

12:52

(Foto: Getty images)

Takođe, i nespremnost države da od kompanije zahteva striktno poštovanje zakona.

"Država Srbija koja teži članstvu u zajednicu evropskih država, koja otvara poglavlja o vladavini prava, ima obavezu da od stranih kompanija zahteva poštovanje zakona, jer samo tako štiti svoje radnike i građane", navodi se u pismu upućenom premijerki Ani Brnabić.

Sindikat je pozvao premijerku da hitno na sastanak pozove lidere dve sindikalne centrale i predsednika Granskih sindikata čiji članovi učestvuju u štrajku, umesto da na razgovor zove samo predstavnike Samostalnog sindikata.

Taj sindikat naveo je da podržava socijalne zahteve radnika fabrike auotmobila u Kragujevcu i da zahteva od menadžmenta kompanije da počne pregovore s njima, kako bi se štrajk okončao sporazumom u skladu sa Zakonom o štrajku.

U pismu se navodi da u teoriji i praksi "štrajkova u savremenoj Evropi" nije zabeleženo da su štrajkovi rešavani na način koji je Brnabić predložila radnicima Fijata - da zamrznu štrajk i da posle toga počnu pregovore sa menadžmentom.

"Da ste imali kvalifikovanog savetnika za industrijske odnose, on bi vam rekao da u zakonu ne postoji termin zamrzavanja štrajka i da se štrajk okončava pregovorima za pregovaračkim stolom i potpisivanjem sporazuma strana u sporu", poručili su iz sindikata premijerki.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: