Stiže direktor Fijata, pregovori isti dan

Većina radnika prve smene u kragujevačkom "Fijatu" prekida štrajk i u petak se vraća na posao.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 12.07.2017.

16:30

Stiže direktor Fijata, pregovori isti dan
Foto: Tanjug/Zoran Žestiæ

Istog dana bi u Kragujevac trebalo da doputuje izvršni direktor "Fijata" Alfredo Altavila. Ko najviše gubi zbog štrajka u Kragujevcu?

Ponos Kragujevca sada kao glavni problem ovog grada. Zbog nepoštovanja srpskih i zakona i kako navode lošeg odnosa prema radnicima u Fijatu sindikati traže uklanjanje Fijatovog znaka na ulasku u grad i na tom mestu žele da vide legendarnog fiću.

Zakonski, obaveza poslodavca u Srbiji je da pregovara sa štrajkačima, ali ne postoje kaznene odredbe ako se to ne desi.

“To nije karakteristično samo za Srbiju, postoje i druge zemlje u kojima takav stav poslodavca praktično nije uređen. Međutim u ovoj našoj situaciji nas dovodi u gotovo bezizlaznu sitauciju da imamo situaciju dakle da okolnosti nisu definisane zakonima i gde bi zapravo trebalo da dođe do izražaja neki osećaj za socijalni dijalog”, ističe profesor na pravnom fakultetu Union, Mario Reljanović.

Za novinarku "Politike" Anicu Telesković čudno je, kaže, što je u ovom slučaju država na strani Fijata, a ne domaćih zakona i propisa.

“Ako ovaj ambijent nije dovoljno stimulativan za strane investitore ako posmatramo stvari samo iz ugla Fijata. Fijat je dobio džabe zemljište, Fijat ne plaća poreze u Srbij,i ne plaća nijedan porez, ne plaća takse, dotacije koje Fijat dobija iz budžeta su mnogo veće od rashoda za zarade, iz budžeta godišnje dobija 3,7 milijardi, a izdaci za zarade su nešto niži 2,7 milijardi, što znači da svako povećanje zarada ne bi išlo na teret Fijata nego bi išlo na teret naše države”, objašnjava ona.

Fabrika dnevno gubi 440 vozila, a tokom 16 dana štrajka rad su zaustavili i Fijatovi kooperanti. Poslovna politika Fijata je da nema razgovora sa zaposlenima dok štrajk traje.

“U ovom konkretnom slučaju je čudno da Fijat ne započinje pregovore sa radnicima što samo može da znači da Fijat tu nema neke velike gubitke, da možda naša država ima veće gubitke nego Fijat”, dodaje Telesković

Štrajkači traže da osnovna plata u Fijatu bude 50.000 dinara, da se reorganizuje proizvodnja i isplate bonusi i troškovi prevoza za dolazak na posao van standardnog radnog vremena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: