Fijatovi radnici prve smene prekidaju štrajk

Radnici prve smene kragujevačke fabrike Fijat Krajsler automobili izjasnili su se da žele da prekinu štrajk, nezvanično saznaje B92.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 12.07.2017.

14:20

Fijatovi radnici prve smene prekidaju štrajk
Foto: Tanjug/Zoran Žestiæ

Druga smena će biti informisana u 17 časova, a sindikat će sat kasnije saopštiti konačnu odluku. Kako B92 nezvanično saznaje, postoji velika mogućnost da se štrajk prekine i da pregovori počnu petak.

Radnici prve smene u kragujevačkom Fijatu odlučili su da u petak "zamrznu" štrajk na 24 sata kako bi se započeli pregovori sa poslovodstvom kompanije, izjavio je Tanjugu sekretar Veća Saveza samostalnih sindikata Srbije Zoran Mihajlović.

"Pregovori bi se vodili u petak, subotu i nedelju. Sastanak sa radnicima je zakazan za nedelju u 19 časova i na njemu će se radnicima preneti da li nešto dogovoreno. Zatim će biti doneta odluka da se u ponedeljak obustavi ili nastavi štrajk", rekao je Mihajlović.

On je kazao da se očekuje da će i radnici druge smene u kragujevačkoj fabrici danas prihvatiti tu odluku o "zamrzavanju" štrajka.

Do dogogovra je došlo, kako navodi Mihajlović, posle uveravanja Ministarstva privrede i ministra Gorana Kneževića.

"Sutra bi u priču trebalo da se uključi i premijerka Ana Brnabić koja bi trebalo da da garancije da će u petak početi pregovori sa Fijatom", naveo je Mihajlović.

On je istakao da ta odluka radnika gest njihove dobre volje da se reši problem.

Oko 2.000 štrajkača u Fijatovoj fabrici u Kragujevcu traži pisane garancije poslodavca da će minimum njihovih zahteva biti ispunjen, a zahtevaju povećanje osnovice bruto zarade sa 38.000 na na 50.000 dinara, reorganizaciju proizvodnje, isplatu bonusa i troškova prevoza za dolazak na posao van standardnog radnog vremena. (Kraj) mpe/ZN

Podsetimo, kragujevačke radnike posetio je predstavnik najvećeg metalskog sindikata u Italiji Mikele de Palma kako bi štrajkačima iz prve ruke preneo kakva je politika Fijata u situacijama štrajka. On ih je tada upozorio da ova kompanija nikada ne pregovara sa radnicima za vreme štrajka.

Premijerka Srbije Ana Brnabić molila je radnike Fijata, sindikate i štrajkački odbor da prekinu štrajk kako bi se selo za pregovarački sto, jer su tokom štrajkova svi izgubili i da se više nema ni minut vremena.

Proizvodni radnici FCA u Kragujevcu počeli su generalnu obustavu rada u obe smene 27. juna. Traži se povećanje iznosa bruto osnovice zarade sa 38.000 na 50.000 dinara, reorganizacija radi rasterećenja radnika, isplata bonusa efikasnosti za 2016. godinu i plaćanje svih troškova prevoza.

Predstavnici Vlade Srbije i Fijat grupe potpisali su septembra 2008. godine ugovor o zajedničkom ulaganju u kragujevačku fariku Zastava automobile, vredan oko 950 miliona evra.

Fijat je vlasnik 67 odsto akcija FCA kompanije, a Vlada Srbije ima udeo od 33 odsto.

Srbija se, pored direktnih ulaganja u fabriku, obavezala da Fijatu omogući dodatne podsticaje u roku od 10 godina, znatno poresko oslobođenje, obezbeđivanje infrastrukture i besplatno zemljište za proširenje kapaciteta, oslobađanje od lokalnih poreza i taksi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: