Orbović: Fijat krši zakon

Predsednik Saveza samotalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović izjavio je da "Fijat", u vezi sa štrajkom, krši zakon i kolektivni ugovor.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 11.07.2017.

09:27

Orbović: Fijat krši zakon
Foto: Epa/SRDJAN SUKI

On dodaje da je uloga Vlade u tome da se štrajkači vrate na posao, "jer je to sada pitanje višeg interesa".

Gostujući u Dnevniku RTS-a, Orbović je rekao da je stav rukovodstva "Fijata" u Kragujevcu takav da oni ne pregovaraju sa štrajkačima dok su u štrajku.

"Naša zakonska regulativa je takva da su obe strane dužne da uđu u pregovore, a druga je da u kolektivnom ugovoru stoji da je u roku od pet dana od početka štrajka 'Fijat' dužan da uđe u pregovore. Očito da 'Fijat' krši zakon i ono što je potpisano", istakao je Orbović.

On je napomenuo da su radnici vrlo revoltirani, nervozni, nesigurni i traže da se pregovori vode za vreme štrajka, a niko iz "Fijata" ih nije udostojio nijednim potezom da razgovaraju.

Uslovi rada su, kaže, vrlo teški, plate niske, ljudi rade na nekoliko radnih mesta.

"To je nedopustivo. Država dotira 'Fijat' velikim parama i sve plate koje se isplate su iz određenih dotacija", ukazao je Orbović.

On je objasnio da Vlada u ovoj situaciji može da bude neko ko će da pokazuje dobru volju da pomogne jer je, ističe, ovo pitanje između poslodavca i sindikata u firmi.

"Uloga Vlade je da, uz poverenje prema državi, štrajkači prekinu štrajk, jer je to sada pitanje višeg interesa", naglasio je predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: