Niču nove "kapije" u BG, kvadrat 1.300 €

Ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović obišla je radove na izgradnji novog naselja "Zemunske kapije". Završetak do kraja 2019.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 10.07.2017.

19:44

Niču nove
Foto: Beoinfo

Tu će prva tri objekta koja su počela da se grade biti završena do septembra 2018.

Prvi radovi su započeti prošlog meseca, a ceo kompleks sa 1.700 stanova treba da bude završen do kraja 2019. godine.

Procenjena vrednost i investicije je 100 miliona evra.

Mihajlovićeva, koja je gradilište obišla sa direktorom Građevinske direkcije Srbije (GDS) Nebojšom Šurlanom, rekla je da je to primer uređenog gradilišta.

"GDS je od 2.000 izgradila 10.000 stanova i vrednost nekretnina koje je napravila je milijardu evra", rekla je Mihajlovićeva dodajući da su iz sopstvenih sredstava ulagali u razvoj.

Kako kaže, na tom projektu zajedno rade domaći izvođači koji su na "Beloj listi" građevinskih izvođača.

"Očekujem da će izvođači da obave ovaj posao u roku", istakla je ministarka.

Mihajlovićeva je rekla da bi možda dobar potez bio stvaranje jedne velike građevinske kompanije koja će biti sposobna, imati sredstva, zaposlene i opremu, da radi na svim gradilištima.

"Danas nije takav slučaj u Srbiji, mnogo je pretrpela građevinska industrija u prethodnih 20 godina, sve što je moglo da se uništi je unitavano. Hoćemo da prosto pokušamo da skupimo i obezbedimo da Srbija koja je nekada bila poznata širom sveta po svojim građevinskim kompanijama ponovo bude poznata kod nas i van Srbije", navela je ministarka.

Ona je podsetila da je udeo građevinarstva u BDP-u nešto ispod pet odsto ističući da bi morao da bude sedam odsto da bi imali održivu građevinsku industriju i da bi se vratili na zlatne grane građevinarstva. Kako kaže, plan je da do 2020. imamo udeo građevinarstva u BDP-u od najmanje sedam odsto.

Stambeno-poslovni kompleks će se prostirati na oko šest hektara, imaće osam objekata sa ukupno 1.700 stanova, odnosno 200.000 metara kvadratnih stambeno-poslovnog prostora.

Stanovi će biti od jednosobnih do četvorosobnih, kvadrature od 31 do 90 kvadrata.

Započeti su radovi na izgradnji prva tri objekta prve faze C, D i E, bruto površine objekata 33.314 kvadrata. Objekti će imati 323 stana, 240 garažnih mesta, 62 parking mesta u parteru, a u prizemlju objekta E biće šest lokala, orijentisanih ka centralnom trgu naselja, koji su predvideni za komercijalne sadržaje.

Rok za završetak izgradnje prva tri objekta je septembar 2018, a prva useljenja su planirana za novembar 2018.

Cena kvadrata u objektima prve faze je od 1.300 do 1.493 metara kvadratnih bez PDV-a.

Kupac prvog stana ima pravo na refundaciju PDV-a. Prodaja stanova počinje od septembra ove godine.

Šurlan je rekao da je GDS od Ministarstva odbrane preuzela zemljište bivše zemunske kasarne Aleksa Dundić i za to isplatila 12,5 miliona evra. Kako navodi, Ministarstvu odbrane je GDS prenela 140 stanova u Beogradu, Novom Sadu, Čačku i drugim gradovima u Srbiji.

"Gradu Beogradu smo dali 14 stanova u vrednosti od 1,5 miliona evra", dodao je Šurlan.

On je rekao da će ceo projekat biti završen za između dve i po i tri godine.

Stambeno-poslovni kompleks Zemunske kapije gradi se na prostoru nekadašnje vojne kasarne Aleksa Dundić u Zemunu. Izgradnja naselja se odvija u tri faze: u prvoj se grade tri objekta (C,D,E ) u drugoj dva objekta G i H, a u poslednjoj trećoj fazi tri objekta A, B i F.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

48 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: