Sindikati podržavaju premijerku: Stvara se inat

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović je izjavio da podržava zalaganja premijerke Ane Brnabić da se reši problem u Fijatu.

Srbija

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 10.07.2017.

17:51

Sindikati podržavaju premijerku: Stvara se inat
(Foto: Getty images)

Orbović je rekao da je stav premijerke u ovoj sitauciji krajnje korektan i prihvatljiv za tu sindikalnu organizaciju.

"Takođe, revolt radnika je opravdan, plate su male, uslovi vrlo teški i ona (Brnabić) je toga potpuno svesna, ali se ovde radi o nekim višim interesima i ona na ovaj način pokušava da radnike pozove i sa moje strane ima potpunu podršku", istakao je Orbović.

On kaže da je problem u tome u tome što je sada vrlo teško da radnici preokrenu svoju priču i prekinu štrajk, pošto su veoma revoltirani.

"Sve ovo što se dešava danas stvara neki inat, jer pored razuma sada se stvara konflikt između zaposlenih i poslodavaca, pri čemu poslodavci dosta utiču na to tako što konstantno provociraju radnike i sam pristup da ne pregovaraju sa njima je potcenjivački", naglasio je Orbović.

Sa druge strane, apel premijerke je prihvatljiv za sindikat, ali zavisi od radnika da li će to prihvatiti.

On je izrazio uverenje da će radnici biti razumni i dati još jednu žrtvu u interesu Fijata, Kragujevca i cele Srbije.

Ana Brnabić je danas pozvala radnike Fijata, sindikate i štrajkački odbor, da prekinu štrajk kako bi se selo za pregovarački sto i poručila da su Srbija, Fijat i sami radnici mnogo izgubili tokom štrajka i da više nema ni minuta za gubljenje.

Brnabić je poručila radnicima da im kao predsednica Vlade Srbije garantuje da će se u roku od sat vremena od kad donesu odluku o prekidu štrajka, sesti za pregovarački sto, i to na najvišem nivou, u vladi, uz njeno i prisustvo ministra privrede Gorana Kneževića i poslovodstva FIAT-a.

"Da razgovaramo kao tri odgovorne strane – poslodavac, vlada kao manjinski partner i štrajkači odbor, da razgovaramo o tome šta ćemo raditi u naredne tri godine", rekla je Brnabić za Tanjug.

Ona je naznačila da Srbija, radnici Fijata, ni sama kompanija i kooperanti Fijata više nemaju ni minut vremena da gubljenje.

"Mnogo smo izgubili, radnici su izgubili plate za vreme koje su u štrajku, Fijat je izgubio proizvodnju, kooperanti su izgubili svoj deo posla i svoje plate. Srbija svaki dan gubi na BDP-u zbog štrajka i gubimo na izvozu. Nemamo više ni munut za gubljenje", istakla je Brnabić.

Ona moli radnike da se odazovu na apel i da se ponovo pregovara sa Fijatom oko kolektivnih ugovora za naredne tri godine što će, kako kaže, njima i obezbediti poslove u naredne tri godine i što će obebediti stabilnost njihovih porodica, kooperanata, Kragujevca i Srbije.

Brnabić je podsetila da kompanija Fijat širom sveta ne razgovara sa sindikatima dok je štrajk u toku.

Ona je naznačila da je kompanija u potpunosti ispunila kolektivni ugovor koji je na snazi, te dodala da su uprkos tim ugovorima, radnici u štrajku, a to, kako je istakla, znači da se kolektivni ugovor u Srbiji ne poštuje.

Premijerka je dodala da je važno da se kolektivni ugovor koji traje do decembra ispoštuje, a da se već večeras ili sutra ujutru sedne za sto, kako bi se ispregovarao kolektivni ugovor za naredne tri godine.

"U četvrtak prošle nedelje sam na svoju inicijativu započela razgovore sa štrajkačkim odborom radnika Fijata. Od tada sam na jedan ili drugi način u kontaktu sa njima, razgovaram sa njima kao i sa predsednikom S S S S Ljubisavom Orbovićem", dodala je Brnabić.

Radnici ne žele da prekidaju štrajk dok im se ne obrati poslodavac povodom njihovih zahteva.

Proizvodni radnici u fabrici u Kragujevcu su počeli generalnu obustavu rada u obe smene 27. juna i traže povećanje bruto osnovice plate sa 38.000 na 50.000 dinara, reorganizaciju radi rasterećenja radnika, isplatu bonusa efikasnosti za prošlu godinu i plaćanje svih troškova za prevoz.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: