Dolazi Italijan: Fijat nikada ne pregovara...

U Kragujevac danas stiže predstavnik najvećeg metalskog sindikata u Italiji Mikele de Palma, saznaje Tanjug.

Srbija

Izvor: Beta, Tanjug

Ponedeljak, 10.07.2017.

09:36

Dolazi Italijan: Fijat nikada ne pregovara...
Foto: Tanjug/Zoran Žestiæ

De Palma dolazi kako bi štrajkačima iz prve ruke preneo kakva je politika Fijata u situacijama štrajka.

Poznato je da Fijat nikada ne pregovara sa radnicima do kraja štrajka.

Podsetimo, samostalni sindikat i sindikat "Nezavisnost" fabrike "Fijat Krajsler automobili" (FCA) Srbija doneli su zajedničku odluku da se štrajk nastavlja i da nema pregovora dok poslodavac ne izađe sa svojim predlozima o zahtevima štrajkača, rečeno je novinarima posle skupštine oba sindikata koja je trajala više od dva sata u Kragujevcu.

"Zajednički dogovor je da se štrajk nastavlja, ne menjamo naša četiri zahteva i očekujemo da nam se poslodavac, koliko sutra, obrati", rekao je novinarima predsednik sindikata "Nezavisnost" u FCA u Kragujevcu Zoran Stanić.

Prema rečima predsednika Samostalnog sindikata u FCA Zorana Markovića, današnja zajednička odluka skupštine oba sindikata biće predstavljena štrajkačima i oni će se o tome konačno izjasniti sutra na skupovima kod upravne zgrade u 12 časova za prvu smenu i 17 časova za drugu smenu.

"Obavestićemo štrajkače da je naša odluka da se štrajk nastavlja dok poslodavac ne izađe s konkretnim predlozima za prekid štrajka. Mi od našeg poslodavca očekujemo da on da konkretne predloge Štrajkačkom odboru da bismo s njima mogli da izađemo pred štrajkače i da im kažemo da su to minimalni uslovi pod kojima mi obustavljamo štrajk. Naše zaključke sa skupštine i sa sutrašnjih skupova štrajkača poslaćemo i poslodavcu i Vladi Srbije", rekao je Marković.

On je naveo da sindikati nisu danas odbacili inicijativu premijerke da se pregovara, već samo traže koliko-toliko neku garanciju, minimum od poslodavca.

"Osnovno pitanje na skupštini je bilo ; zbog čega bi se u ovom trenutku zamrzao štrajk, ako radnici nemaju nikakvu preuzetu obavezu poslodavca, a sutra je već 10. dan generalnog štrajka, radnici dolaze na posao bez plate i toplog obroka. Nama treba neka garancija ili ponuda od poslodavca, a mi imamo ćutanje poslodavca i neizjašnjavanje poslodavca", rekao je Marković novinarima u Kragujevcu.

Proizvodni radnici FCA u Kragujevcu sutra će nastaviti generalnu obustavu rada u obe smene, koja je počela 27. juna.

Traži se povećanje iznosa bruto osnovice zarade sa 38.000 na 50.000 dinara, reorganizacija u cilju rasterećenja radnika, isplata bonusa efikasnosti za 2016.godinu i plaćanje troškova prevoza van standardnog vremena.

Prema najavi sindikata, podršku štrajkačima FCA u Kragujevcu sutra će dati predstavnici sindikata metalaca iz Italije i Samostalnog ;sindikata metalaca Srbije.

Najavljen je dolazak u Kragujevac nacionalnog koordinatora za automobilsku industriju u Fiomuu -CCGIL Mikele de Palma i Valentine Oracini, koja je u kompaniji Fijat automobili zadužena za Evropu.

U staroj upravnoj zgradi Zastave biće u 15 časova održana vanredna sednica predsedništva Samostalnog sindikata metalaca Srbije, povodom štrajka u FCA.

Konferencija za novinare biće održana na mostu, ispred ulaza u FCA, na kojoj će se obratiti predstavnici sindikata iz Italije, predsednik Samostalnog sindikata metalaca Srbije Zoran Vujović i predstavnici Štrajkačkog odbora

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

49 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: