Fijat kod drugih pravi još 3 modela, kod nas ručna

Ručna kočnica i dalje podignuta i iako deluje da su svi spremni da je spuste, još se ne zna kada će Fijat ponovo biti, barem, u prvoj brzini.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 08.07.2017.

16:51

Fijat kod drugih pravi još 3 modela, kod nas ručna
(Foto: Getty images)

Štrajk je fabriku već koštao nekoliko hiljada ne proizvedenih automobila. Pa zašto Italijani ne reaguju?

“Ako namerava da izađe strani ulagač onda je njegovo ponašanje logično, ono što nije logično od početka je što država nije očuvala nikakve konce u tom poslu. Ako je oročeno ulaganje onda će ono po svoj prilici biti okončano i to bi nama onda donelo veliku štetu”, kaže Milan Kovačević, savetnik za strana ulaganja. “Ta cena radne snage kod nas je mala i konkurentna velike pare investirane i od fijata i od države i mislim da nikom nije u interesu da se povlači ne znam zasto bi fijat jednu takvu fabriku gasio”, kaže

Naši sagovornici se ipak slažu u tome da su radnici u pravu, jer su njihove plate verovatno najniže ne samo u poređenju sa zaradama u ostalim fijatovim fabrikama već i u kontekstu autoindustrije u Evropi i Americi.

“Republika Srbija mora ozbiljno da shvati ovu situaciju i da sa svim znanjem autoindustrije da uzme i savetnike i da kao treći partner sedne za sto uđe u diskujsiju ako je potrebno i medijacija da se izvede”, kaže Milan Parivodić, bivši ministar za ekonomske odnose sa inostranstvom.

“Verovatno će morati kompromis tj povećati platu ali pitanje je hoće li fijat to uraditi ako namerava da izadje, tako da je dosta teško reći sta će se dogoditi “, kaže Kovačevi.

Štrajk u najvažnijoj srpskoj fabrici već je ranio privredu, a dobri poznavaoci prilika upozoravaju da je godišnja proizvodnja u Kragujevcu pala ispod 100.000 automobila i da za razliku od Srbije Fijat u Poljskoj i Turskoj pravi još tri modela.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

19 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: