Bili su zvezda SFRJ, sad ih preuzela država

"Elmos" i Fabrika kablovskog probora u Ćupriji proizvode za namensku industriju Srbije, a obe zapošljavaju oko 100 radnika.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 05.07.2017.

15:13

Bili su zvezda SFRJ, sad ih preuzela država
(Foto: Thinkstock.com)

Fabriku za proizvodnju mikroprovodnika, kablova i elektromehaničkih proizvoda "Elmos" u Jagodini i Fabriku kablovskog pribora i inženjering u Ćupriji, koje rade u sasavu Industrije kablova u Jagodini, preuzela je država, rečeno je u Sindikatu ove firme.

Ostali delovi, ovog velikog sistema, giganta SFRJ, su u sistemu Unapred pripremljenog programa reorganizacije (UPPR), i njihova sudbina znaće se u septembru, kažu u tom sindikatu.

"Elmos" i Fabrika kablovskog probora u Ćupriji proizvode za namensku industriju Srbije, a obe zapošljavaju oko 100 radnika.

Industriju kablova, jednu u sistemu restutucije i u strateškom programu države, je lane u avgustu mesecu, koristeći socijalni program, napustilo je 850 radnika od 1.200, "ali boljom organizacijom, preostalih oko 400 radnika proizvode koliko je proizvodilo 1.200, izjavio je Tanjugu predsednik Samostalnog sindikata "Kablova" Oliver Jovanovski.

Posla ima, mesečno se proizvede oko 300 tona kablova, najviše energetskih, i kablovskog pribora od kojih 90 odsto ide na strano tržište: Rusiju, zemlje Skandinavije, Albaniju, zemlje istočne Evrope, Gvineju, bivše SFRJ, dodao je on.

Povremeno, zavisno od posla, angažuju se i radnici po ugovoru, istakao je Jovanovski.

Iako u sistemu UPPR, Industrija kablova u Jagodini, prema podacima Regionalne privredne komore za Šumadiju i Pomoravlje, je među deset najvećih izvoznika u ovom delu Srbije.

Industrija kablova u Jagodini je u svom sastavu imala i Fabriku "Kablovku" u Despotovcu, koja je početkom godine predata opštini Despotovac, a Fabrika provodnika u Rekovcu ne radi oko deset godina i bila je nekoliko puta na licitaciji ali nije bilo kupaca, potsećaju u sindikatu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

12 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: