Železnice za primer, MMF sad pita za Puteve

Potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović izjavila je da su Železnice Srbije primer kako može da se sprovodi proces reformisanja preduzeća.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 30.06.2017.

12:06

Železnice za primer, MMF sad pita za Puteve
Foto: Tanjug, arhiva

Kako je Mihajlovićeva navela nakon sastanka sa šefom misije MMF Džejmsom Rufom, Železnice su primer da proces reformisanja preduzeća ne podrazumeva samo smanjenje radne snage, nego i pokušaj da se bude efikasniji.

Ona je rekla da je sa predstavnicima MMF-a razgovarala na nekoliko tema - reformi železnica, investicijama, o izdavanju građevinskih dozvola i o novom zakonu o upis u katastar, kao i statusu Srbije na Duing biznis listi.

"Mi zaista nemamo ni u jednoj od ovih oblasti kritičnih tačaka niti problem. Već na prošloj reviziji, a i sada je to tako. Kada govorimo o reformisanju javnih preduzeća Železnice Srbije su primer kako može da se sprovodi proces reformisanja javnih preduzeća i da proces reformisanja preduzeća ne podrazumeva samo smanjenje radne snage nego podrazumeva u svakoj oblasti pokušaj da budemo efikasniji što smo mi na Železnici pokazali da je moguće", rekla je Mihajlović.

Ona je istakla da su u isto vreme javna preduzeća nosioci velikih investicija i da se mora voditi računa o tome kako odredjeno javno preduzeće te investicije sprovodi.

"To znači da u Železnicama, s jedne strane, imamo ukidanje onih pruga koje su bile potpuno nerentabilne i neefikasne na kojima se ništa nije radilo i gde su postojali samo gubici, ali u isto vreme imamo vrednost investicija na Železnici koje su blizu četiri milijardi evra. Jedan deo je održavanje pruga, a mnogo veći deo jesu u stvari investicije kao što je projekat Beograd-Budimpešta", kazala je Mihajlović.

Kada je reč o Koridorima, Mihajlović je rekla da "ne postoji više nijedan delić ostatka Koridora na kojem se ne radi ubrzano", i navela da postoje i neki delovi na tim deonicama na kojima se radi i noću.

Ona je kazala da je u razgovoru sa predstavnicima MMF-a istaknuta važnost reformisanja preduzeća "Putevi Srbije".

"To je jednako važna reforma kao i Železnica, i početak konačno održavanja puteva u Srbiji kroz javne pozive i tendere i to je nešto što nije postojalo 20 godina", naglasila je ministarka Mihajlović.

Zainteresovanost MMF je bila, kaže ona, na izdavanju građevinskih dozvola i na reformisanju katastra odnosno o novom Zakonu o upisu u katastar koji će se u julu naći u parlamentu.

"Imaćemo e-šalter i potpuno ubrzanu proceduru koja će biti smanjena sa 15 dana koliko je danas kada govorimo o katastru, na maksimum tri dana, a radiće javni beležnici i poreska uprava", objasnila je Zorana Mihajlović i rekla da je Srbija u proteklom periodu od dve godine, prešla 150 zemalja na Duing biznis listi i istakla da očekuje dalje pomeranje na toj listi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: