"I ranije partijski kadar upravljao ali sada..."

Ekonomista Milojko Arsić pozitivno ocenjuje najavu da će cilj fiskalne politike nove vlade biti da se deficit u naredne dve godine svede na nivo do jedan odsto.

Srbija

Izvor: Beta

Petak, 30.06.2017.

09:27

Foto: Tanjug, arhiva

"Politika nastavka održanja niskog fiskalnog deficita je dobra, ali podrazumeva da i druge mere ekonomske politike budu u skladu sa tim", rekao je profesor Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Dodao je da rast plata i penzija treba da bude u skladu sa tim ciljem, kao i smanjenje poreskih stopa.

Takve mere bi prema njegovim rečima omogućile makroekonomsku stabilnost, smanjenje javnog duga i rast standarda građana.

"Mislim da je važno da se unaprede tehnički i proceduralni aspekti poslovanja privrede jer to smanjuje troškove, ali nije moguće izbeći suočavanje sa političkom odlukom koja se odnosi na reforme, pre svega javnih preduzeća i njihovu departizaciju", rekao je Arsić.

Dodao je da se javnim preduzećima upravlja voluntaristički.

"I ranije je partijski kadar upravljao javnim preduzećma, ali se nije događalo kao sada da njima upravljaju potpuno nekompetentni ljudi i da zbog toga pada proizvodnja kao u Elektroprivredi Srbije", rekao je Arsić.

Dodao je da je jedan od dobrih ciljeva koje je postavila Brnabić uvođenje kulture preduzetništva, ali da to nije i dovoljno.

Ekonomskom politikom je, prema njegovim rečima, neophodno obezbediti vladavinu zakona, ravnopravnost svih na tržištu i borba protiv korupcije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: