Srbija dobija novi aerodrom, na 41ha

U Kruševcu je počela izgradnja aerodroma Rosulje, u koji će biti uloženo 250 miliona dinara.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 30.06.2017.

08:42

Srbija dobija novi aerodrom, na 41ha
Foto: Thinkstock, ilustracija

Izgradnja aerodroma sprovodi se na površini od 40,83 hektara (160 katastarskih parcela) koje su obuhvaćene Regulacionim planom - aerodrom Rosulje Kruševac, navodi se na sajtu grada.

Izgradnja aerodroma „Rosulje“ podrazumeva izvođenje radova na poletno-sletnoj stazi sa stajankom i rulnim stazama, padobranskim krugom, poligonom za vežbanje i infrastrukturom, izgradnju hangara sa pratećim sadržajem i izgradnju saobraćajnice sa parking prostorom

U 2017. godini predviđeno je 100 miliona dinara iz budžeta grada za realizaciju prve faze izgradnje Aerodroma Rosulje. Ona podrazumeva izgradnju travnate poletno- sletne staze, rulne staze i platforme stajanke sa pristupnom saobraćajnicom.

Ugovor o izvođenju radova potpisan je sa izvođačem Tehnogradnjom i izvođač je uveden u posao 15.05.2017. godine. Završetak radova je 70 radnih dana.

Izgradnjom Aerodroma Rosulje grad Kruševac će dobiti aerodrom sa referentnom oznakom 2B. Planira se korišćenje aerodroma za instrumentalno letenje sa mogućnošću obavljanja kargo letova. Time će grad dobiti još jednu pozitivnu referencu za privlačenje budućih investicija i olakšanje transtporta lokalnoj privredi. Veliki značaj ovog projekta ogledao bi se u slučaju vanrednih okolnosti, mogućnosti vrlo brzih intervencija u slučaju elementarnih nepogoda, hitnih medicinskih intervencija, epidemija i sl.

Taj projekat je Vlada Srbije proglasila projektom od javnog interesa i za njegovu realizaciju je utvrđen opšti interes i izvršena eksproprijacija za sve parcele. Grad je isplatio sve vlasnike i uknjižio se.

Lokacijska dozvola izdata je u oktobru 2015. Rešenje o građevinskoj dozvoli je izdato 12.12.2016.

Nakon toga, idejni projekat je prošao bezbednosnu kontrolu u Direktoratu za civilno vazduhoplovstvo i dobijena je saglasnost, posle čega je izrađen glavni projekat.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

79 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: