"Dolaze investitori, a za rad sedmodnevni kurs"

Profesor Ekonomskog fakulteta Ljubodrag Savić rekao je da ga je zbunilo nekoliko stvari prilikom obrazlaganja ekspozea mandatarke Ane Brnabić.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 29.06.2017.

16:47

Foto: Screenshot/B92

On je, gostujući u Kažiprstu B92, rekao da ljudima, koji moraju da plate ratu za kredit, koji jedva sastavljaju od 1. do 31., koji ne mogu da pošalju decu na more, da im nije bitno kolikav je budžetski deficit.

“Ja sam čuo nekoliko stvari, za neke sam zbunjen“, kaže Savić i objašnjava da misli na redosled ciljeva. Kako kaže na prvom mestu je digitalizacija, i da je tu nešto urađeno dok je Brnabić vodila taj resor, sledi obrazovanje, a tek na trećem mestu je ekonomski razvoj.

“Malo je neverovatno da govorimo o digitalizaciji i da sprovodimo dualno obrazovanje, a da istovremen dolaze strani investitori, čast sa izuzecima, upliću kablove za automobilsku industriju, a tamo treba sedmodnevni kurs, gde radi ženska radna snaga sa najnižim kvalifikacijama i minimalnom platom“, istakao je on.

On smatra da niko nije prepoznao šta je suštinski problem Srbije, a to je da je da su građani gladni, prepušteni divljem predatorskom tržištu. On dodaje i da niko ne govori kako će se Srbija zaposliti i kako povećati plate.

Savić je naveo i primer radnika u Slovačkoj koji su tražili i dobili plate kao u Nemačkoj od 1.950 evra, a ne kao u Fijatu gde radnici traže povećanje sa 38.000 na 45.000 dinara, a kako kaže, niko neće da se odazove na razgovor sa sindikatom.

On kaže da je u tom smislu očekivao da o tome bude više u ekspozeu, a da ostaje da se vidi šta će biti.

“Stanje u srpskim javnim finansijama nije tako dobro kako se čini. Oni su izvanredni ako se pogledaju, ali cena koja je plaćena i koju su platili neki građani je izuzetno visoka“, dodaje on.

“Mi licitiramo da li je rast 2,6 ili 2,8 a nama treba kao Kini 10 odsto. U relativnom smislu mi ostajemo tamo gde jesmo , a kako danas stoji – izuzetno je loše“, zaključio je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: