Petrović: Potop u najavi; Nikolić: Pričam 3 godine

Gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić oglasiće se sledeće nedelje povodom izveštaja Fiskalnog saveta o enormnim dugovima Kragujevca.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 29.06.2017.

08:11

Petrović: Potop u najavi; Nikolić: Pričam 3 godine
Foto: B92, arhiva

"Ja to pričam već tri godine", rekao je Nikolić komentarišući taj izeštaj prema kojem "fiskalni problemi gradova i lokalnih samouprava ugrožavaju javne finansije zemlje i koče privredni rast" i po kojem je Kragujevac u najtežoj situaciji.

Beti je u odeljenju za informativne poslove grada Kragujevca rečeno da je veliko interesovanja novinara za izjavu gradonačelnika Kragujevca povodom objavljivanja izveštaja Fiskalnog saveta o finansijama lokalnih samouprava i njegove ocene da je grad Kragujevac pred bankrotom.

Predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović rekao je da je u najtežoj situaciji grad Kragujevac jer je na kraju 2015. godine dugovao četiri milijarde dinara što je skoro jednako godišnjem budžetu.

"Lokalna javna preduzeća duguju dve milijarde dinara, a gradska toplana Energetika duguje svima i potražuje od svih. To preduzeće EPS-u i Srbijagasu duguje 12 milijardi dinara", rekao je Petrović.

Nikolić je za sajt grada Kragujevca www.kragujevac.rs. rekao i da je na prvoj konferenciji za medije kao gradonačelnika Kragujevca rekao da je izabran za stečajnog upravnika, a ne za gradonačelnika.

Šef opozicione odborničke grupe "Pokreta za naš grad" Miloš Anđelković ocenio je na sednici gradske skupštine sazvanoj po hitnom postupku da bi trebalo da na dnevnom redu pre svega bude izveštaj Fiskalnog saveta o finansijskim problemima grada Kragujevca i mere koje treba preduzeti.

Istakao je i da je ta tema imala prednost zbog hitnosti u odnosu na dnevni red - donošenje osnivačkog akta Radio-televizije Kragujevac i imenovanjima direktora u Čistoći, Zelenilu i Spomen-parku.

"Mislimo da je na sednici trebalo da se razgovara o izveštaju i preduzimanju mera Skupštine kako bismo zaštitili i grad i građane i obezbedili nastavak rada institucija u zakonskim okvirima", rekao je Anđelković i izrazio nadu da će se o finansijskim problemima lokalne samouprave u Kragujevcu razgovarati na redovnoj sednici.

Na sednici Skupštine grada Kragujevca pre dve sedmice na kojoj je usvojen završni račun budžeta grada za 2016. godinu predstavnici gradske vlasti su saopštili da je grad "vraćen gradjanima" i da je izašao iz rizika da ga zbog nasledjenih dugova blokiraju poverioci.

Vlast se pohvalila i suficitom od 298 miliona dinara i rastom prihoda za 14 odsto u toj godini.

Opozicija je tada kritikovala veliku zaduženost grada kreditima, povećanje subvencija javnim preduzećima, netransparentnost trošenja budžeta i nedostatak investicija u Kragujevcu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

22 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: