Ovaj sektor Srbiji donosi 6 puta više od drugih

Mandatarka Ana Brnabić je, predstavljajući ekspoze u parlamentu, rekla da je digitalizacija ključna poluga za nastavak ekonomskog rasta i razvoja zemlje.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 28.06.2017.

18:24

Ovaj sektor Srbiji donosi 6 puta više od drugih
Foto: Thinkstock

"Tome ćemo pristupiti odmah" podvukla je Brnabić.

Kako je rekla, IT sektor je ključan, šest puta je profitabilniji od drugih sektora ekonomije i velika je šansa Srbije.

Ona je podvukla da imamo ogroman izvozni potencijal u IT sektoru, i iznela podatak da godišnje izvozimo u tom sektoru 400 miliona evra, a da je cilj da to bude, za pet godina, i čitavih 1,5 milijardi evra na godišnjem nivou.

Mandatarka je rekla da se suočavamo sa manjkom kvalifikovanih kadrova za IT sektor i da nam nedostaje oko 15.000 stručnih kadrova.

Stvaranje novih stručnjaka biće jedan od prioriteta, rekla je mandatarka te da očekuje da se poveća njihov broj i da uhvatimo korak sa četvrtom industrijskom revolucijom.

U tom smislu, dodala je, ključno je kvalitetno obrazovanje.

Kako je objasnila obrazovanje treba da podstiče inovacije, kritičko razmišljanje i obezbedi mladima veštine koje mogu da primene. . .

Uvodićemo konceptulano učenje, a važno je da povratimo poverenje u obrazovni sistem.

Za to su nam potrebni i dualno i preduzetničko obrazovanje, a dualno obrazovanje ne stvara, istakla je, jeftinu radnu snagu, već povezuje privredu i obrazovanje na svim nivoima.

Preduzetništvo je više od nastavnog predmeta, to je stav, način, odnos prema životu...:

"Nas strateški razvoj mora biti zasnovan na ljudskom kapitalu i razvijanju preduzetnickcih kompetencija kod što većeg broja članova drustrva", zaključila je Brnabić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: