"Povećaćemo plate u javnom sektoru"

Mandatarka Ana Brnabić izjavila je da je jedan od prioriteta njene vlade nastavak ekonomskih reformi, te da očekuje stalni godišnji rast BDP od 3,5 odsto.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 28.06.2017.

11:57

Foto: Tanjug/Sava Radovanoviæ

Taj rast biće postignut kroz povećanje investicija, izvoza robe i usluga i smanjenja udela javnih rashoda a za to je potrebno dalje unapređenje poslovnog okruženja, politička stabilnost i dalje približavanje EU, naglasila je Brnabić u ekspozeu.

To podrazumeva i nastavak reforme državne uprave i efikasniji rad države, koja treba da bude servis građana.

"Važno je da u javnim finansijama zadržimo red koji je uvela prethodna vlada", podvukla je Brnabić i istakla da je potrebno da vlada dobro planira prihode i rashode.

Podsetila je da smo prošli uspešno šest revizija sa MMF, da je sada na redu sedma i da će ove godine biti završen uspešno aranžman sa MMF.

Kako je rekla, napori pre svega građana i vlade prepoznati su od strane MMF, Svetske banke, i drugih institucija.

"Nastavićemo rigoroznu kontrolu trošenja novca, a opšti deficit države treba da bude ispod jedan odsto, a sa daljim rastom ekonomije da se spusti javni dug na 60 odsto BDP", istakla je.

To bi, kaže, stvorilo prostor za veće plate i penzije i za nove investicije i infrastrukturu.

"Povećaćemo plate u javnom sketoru", kategorična je Brnabić.

"Pojedinac ne može sam ili može malo i tražim vašu podršku da modernizujemo državu i napustimo birokratski način razmišljanja" rekla je ona.

Javne finansije su, podsetila je, žila kucavica ekonomskog sistema i pravilnim radom imaćemo povećanje plata u javnom sektoru, ali će se raditi i na smenjenju opterećenja poslodavaca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Norvežani beže u Švajcarsku

Oštro povećanje poreza na bogatstvo i dividende od strane norveške vlade orijentisane na levo, podstaklo je desetine bogataša nordijske nacije da se presele.

12:07

21.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

13 h

Podeli: