Pržiće danima, bez kiše pogoreće nam sve

U junu je palo 70 odsto manje kiše od proseka za ovaj mesec. Nedostatak padavina, uz tropske temperature, loše utiče na gotovo sve poljoprivredne kulture.

Srbija

Izvor: Veèernje novosti

Sreda, 28.06.2017.

10:14

Pržiće danima, bez kiše pogoreće nam sve
Foto: Thinkstock

U Privrednoj komori Srbije kažu da je još rano za procenu eventualnog manjka prinosa.

Prema podacima PKS-a, vremenske prilike u prethodnom periodu pogodovale su bolestima, ali i štetočinama, pa je zaštita na poljima bila intenzivna, pišu Večernje novosti.

“Visoke spoljne temperature povoljno su uticale na gubitak vlage strnih žita, koje su na kraju voštane zrelosti, što je pozitivno sa stanovišta čuvanja hlebnog zrna”, navode u PKS.

“Kukuruz je u različitim fazama metličenja i svilanja, a na osnovu podataka sa terena uočeno je da su biljke kukuruza uspele da formiraju klip, a da je na ranijim setvama oplodnja ostvarena”m kažu u PKS.

Soja je trenutno najosetljivija na nedostatak vlage i nisku relativnu vlažnost vazduha. Visoke temperature mogle bi da prekinu dalje formiranje mahuna i da utiču na smanjenje prinosa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

7 d

Podeli: