Lazar i Miloš aduti; Đorđević: Pljušte ponude

Ministar odbrane Zoran Đorđević kaže da namenska industrija ima veliki potencijal, a da će na sajmu naoružanja biti aduti - Lazar, Miloš, Nora, Šumadija.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 27.06.2017.

09:24

Lazar i Miloš aduti; Đorđević: Pljušte ponude
Foto: Tanjug, arhiva

Na sajmu će biti 128 izlagača, otvoriće ga predsednik Srbije Aleksandar Vučić, a Đorđević kaže da to govori koliko je sajam bitan za našu zemlju i vojsku.

"Tu će biti predstavljeno sve što smo do sada radili. Tu imamo nove navođene bombe, lanser 107 milimetara, imamo novu minobacačku municiju komandno vozilo za našeg Alasa koji će uskoro biti testiran, lanser za raketu Šumadija, nova Nora koja ima nove karakteristike", rekao je Đorđević za RTS.

On kaže da da se prethodnih godina radilo na tome da se vojna industrija vrati na staze stare slave.

"Od 2012. godine smo tri i po puta povećali izvoz. Prošlu godinu smo završili na 483 miliona dolara, ove godine planiramo 10 do 20 puta više. Dobili smo zadatak da ubuduće do 2020. godine izvoz bude minimum 750 miliona dolara sa tendencijom da bude do milijarde", pojasnio je ministar.

Najveći aduti za izvoz su Lazar, Miloš, Nora, Šumadija, a pouzdanost i preciznost naoružanja i vojne opreme koja je demonstrirana nedavno u Nikincima, kako kaže, dovela je do toga da je nakon te vojne vežbe stiglo dosta zahteva za kupovinu naoružanja i vojne opreme.

Upitan kada stiži migovi iz Rusije, on je rekao da su tehnički detalji u pitanju i da će to biti vrlo brzo. Na sajmu Partner, osmom po redu, će biti predstavljeni uz oružje i opremu koje se godinama proizvodi u Srbiji i domaći kapaciteti iz oblasti istraživanja i razvoja naoružanja i vojne opreme.

Na sajmu že učestvovati i renomirani svetski izlagači iz te oblasti, a najavljen je i dolazak više od 30 stranih delegacija.

Međunarodni sajam naoružanja i vojne opreme "Partner 2017" održava se od 27. do 30. juna 2017. godine, a pokrovitelj ove manifestacije je Ministarstvo odbrane u suorganizaciji sa JP "Jugoimport SDPR" i u organizaciji Beogradskog sajma.

Vučić će sajam otvoriti u 10 sati, saopštila je Pres služba Predsednika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

22 h

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

7 h

Podeli: