Čadež: Svaki dolar u turizmu donosi 3,2

Predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež rekao je u Beogradu da turizam ima veliki uticaj na rast bruto domaćeg proizvoda.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 26.06.2017.

18:12

Čadež: Svaki dolar u turizmu donosi 3,2
Foto: Tanjug, arhiva

Kako je istakao, prema istraživanjima svaki dolar potrošen u turizmu doprinosi ili inicira potrošnju još 3,2 dolara u ekonomiji jedne zemlje.

"Od ukupnog broja, 55.000 ljudi, direktno zaposlenih u turizmu i ugostiteljstvu Srbije samo se petina zaista i školovala za te poslove, a da bismo odgovorili na nove svetske zahteve neophodno je da tome prilagodimo i naš obrazovni sistem i obezbedimo odgovarajuće obrazovne profile", naveo je Čadež.

On je rekao da će zbog saradnje sa Univerzitetom Modul iz Beča, od oktobra zaposleni u turizmu Srbije s fakultetskom diplomom moći da pohadjaju MBA program identičan onom po kome se obrazuju studenti u Austriji.

Pomoćnica ministra trgovine, turizma i telekomunikacija Renata Pindžo rekla je da je potencijal turizma u Srbiji nedovoljno iskorišćen, a da bi mogao da doprinese rešavanju i krupnih ekonomskih pitanja.

"Mi imamo dosta ambiciozne planove, da do 2020. godine ostvarimo 9,6 miliona noćenja što se može postići kvalitetnom edukacijom", istakla je Pindžo.

Ona je dodala da su radjeni različiti projekti i programi podrške usmereni u pravcu poboljšanja obrazovanja jer, kako je navela "nema uspešnog turizma bez kvalitetnih kadrova". ;

Generalni menadžer hotela Marriot Robert Gasser kazao je da Srbija ima veliki potencijal u turizmu, ali da ga treba unaprediti.

"Bitno je da se kroz učenje i radi i stiče iskustvo u praksi, jer je za buduće menadžere važno da se suočavaju sa realnim teškoćama", rekao je Gasser.

Univerzitet Modul iz Beča je u Austriji medju vodećim privatnim obrazovnim institucijama.

Njegov osnivač je Privredna komora Beča. ;Obrazovni sistem u turizmu treba prilagodjavati globalnim promenama kako bi se bolje koristio njegov potencijal i jačala turistička privreda, rekao je ;profesor Modul univerziteta iz Beča Florijan Aubke.

On je na predavanju "Novo doba u turizmu" koje je održano u PKS-u rekao da je visoko obrazovanje u turizmu pretrpelo velike promene na globalnom nivou i da su velike šanse da veštine koje se danas uče, u budućnosti neće postojati.

"Treba insistirati na učenju studenata mekim veštinama kao što su fleksibilnost, prilagodljivost, saradnja, jer je to nešto što će uvek biti potrebno", istakao je Aubke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

18 h

Podeli: