Turci oporavili banku u Srbiji, akcije planule

I protekle sedmice nastavljen je silazni trend tržišta, dok se reperni indeks Belex15 spustio nadomak psihološke granice od 700 poena.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 26.06.2017.

11:23

Turci oporavili banku u Srbiji, akcije planule
Foto: Tanjug, arhiva

Ova korpa najlikvidnijih akcija na tržištu oslabila je dodatnih 0,7 odsto, dok je ukupan promet u trgovanju iznosio 106 miliona dinara (870,4 hiljade evra), i to pre svega zahvaljujući trgovanju u petak.

Najprometnija akcija na tržištu bio je beogradski Halkbank (CCNB) sa realizacijom od 53 miliona dinara na ceni od 9.300 dinara, što predstavlja rast na sedmičnom nivou od 3,3 procenta. Ova bankarska ustanova koja posluje pod kontrolom istoimene turske banke prošle godine se vratila na staze profitabilnosti nakon dve godine gubitaka, dok je dobar poslovni trend nastavljen i u prva tri meseca 2017. Halkbank (bivša Čačanska banka) posluje pod kontrolom turskog investitora od sredine 2015. godine kada je kontrolni paket akcija od 76,8 procenata preuzet po ceni od oko 10 miliona evra.

Solidan promet od 12,4 miliona dinara zabeležila je Galenika Fitofarmacija (FITO), i to pre svega zahvaljujući trgovanju u petak po ceni od 2.620 dinara. Ova kompanija je protekle sedmice održala redovnu skupštinu akcionara na kojoj je odobrena dividenda od 86 dinara po akciji što na poslednjoj ceni daje dividendni prinos od 3,3 procenta. Ove akcije u tekućoj godini beleže pad vrednosti od 3,7 odsto, nakon što su lani zabeležile skok od 14,5 odsto.

Nakon nekoliko burnih sedmica oko Energoprojekt holdinga (ENHL), protekle nedelje se akcijama ove kompanije uglavnom trgovalo u rasponu 1.430-1.450 dinara. Očekuje se da bi u narednih nekoliko sedmica mogla biti objavljena ponuda za preuzimanje od strane Napreda i kompanija koje deluju zajedno sa njim, po ceni koja neće biti niža od 1.500 dinara. Proizvođač i distributer tehničkih gasova, Messer Tehnogas (TGAS), ojačao je skoro dva odsto na 11.200 dinara uz solidan promet od 8,9 miliona dinara, dok je Aerodrom "Nikola Tesla "(AERO) nedelju priveo kraju na ceni od 1.288 dinara uz promet od 6,4 miliona dinara. Protekle sedmice je objavljeno da se u drugu fazu postupka izbora koncesionara kvalifikovalo pet potencijalnih investitora među kojima su i francuski Vinci i kineska HNA grupa.

Posle dužeg vremena, Naftna industrija Srbije (NIIS) nije bila među pet najprometnijih akcija na Beogradskoj berzi. Ukupan promet ove hartije dostigao je 6,1 milion dinara uz pad cene na nedeljnom nivou od 3,6 odsto na 665 dinara. NIS se sredinom sedmice spuštao i do nivoa od 640 dinara, ali je u četvrtak i petak zabeležen oporavak tražnje, ali uz skroman promet.

Nafta prekinula silazni trend i donela oporavak

Američke akcije mahom su trgovanje u petak okončale rastom vrednosti, nakon što su akcije energetskog sektora prekinule višednevni silazni trend. Indeks S&P 500 porastao je 0,2 odsto, pošto su energetske akcije dobile na vrednosti 0,7 odsto, nakon velikog pada u protekle četiri trgovačke sesije. Ova korekcija nastupila je zbog velikog pada cene sirove nafte usled zabrinutosti investitora oko neravnoteže u odnosu ponude i tražnje za ovim energentom.

Američka nafta tipa WTI oporavila se u petak 0,6 odsto na 43 dolara po barelu, ali i dalje nosi golem minus na nedeljnom nivou od oko četiri odsto. Dow Jones je trgovanje u petak završio skoro nepromenjen na 21.394,8 poena, dok je Nasdaq porastao pola procenta. Na nedeljnom nivou, Nasdaq je prekinuo dvonedeljni silazni trend skokom od 1,8 odsto, dok su S&P i Dow zabeležili blagi rast vrednosti.

Evropske berze su u petak listom zabeležile pad vrednosti, čemu je doprinela i objava ekonomske aktivnosti ključnih zemalja evrozone za jun. Nemačka privredna aktivnost pala je na najniži nivo u poslednja četiri meseca, a DAX je oslabio pola procenta. Britanski FTSE je pao 0,2 odsto, dok se francuski CAC spustio 0,3 odsto. Na nedeljnom nivou ključni evropski berzanski pokazatelji zabeležili su minimalne promene.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: