MMF i Srbija za stolom – plate i penzije nisu tema

Misija MMF iz Vašingtona predvođena Džejmsom Rufom počinje u ponedeljak zvanične razgovore u Beogradu, povodom sedme revizije tekućeg trogodišnjeg aranžmana.

Srbija

Izvor: B92

Nedelja, 25.06.2017.

20:43

MMF i Srbija za stolom – plate i penzije nisu tema
Thinkstock

Misija MMF-a je doputovala u Beograd 22. juna, a dosada su obavjeni tehnički razgovori.

Rast plata i penzija neće biti tema ove kontrole, ali hoće dokle se stiglo sa reformom javnih preduzeća.

Uoči plenarnog sastanka srpske delegacije Narodne banke Srbije i Misije MMF-a, predsednik Saveta guvernera NBS Nebojša Savić rekao je da će na sutrašnjem sastanku prva stvar na dnevnom redu biti zaključni deo programa i naveo da je tokom protekle dve i po godine u Srbiji realizovan jedan od uspešnijih programa Fonda.

"Uspešan, čak i u nekim širim razmerama. A to je i stav misije - da je ono što je i praktično realizovano u protekle dve i po godine, jedan od uspešnijih programa koje je Fond realizovao uopšte", precizirao je Savić u izjavi RTS-u.

Za Srbiju je, kako jer naveo, najvažnije što smo uspeli da uspostavimo monetarnu stabilnost koja traje praktično od početka programa i da se u međuvremenu ostavarila fiskalna stabilnost, koja se ostvaruje i dalje u ovoj godini, što znaci da se realizuje i u trećoj godini programa.

"I ostao nam je još jedan segment u strukturalnim reformama koji je realizovan i koji će tek biti realizovan", rekao je predsednik Saveta guvernera NBS.

Upitan o strukturnim reformama javnih preduzeća EPS-a, "Srbijagasa" i "Železnica"...Savić je rekao da su strukturne reforme najteži, najkompleksniji i najzahtevniji delovi realizacije jednog ekonomskog programa.

"Jedan deo tih reformi je ostvaren i to jedan od najvažnijih. Ja bih podsetio na onu koja je vezana za tržište rada, ona je očigledno dala rezultate", naveo je on precizirajući da pri tom misli na Zakon o radu koji je otvorio prostor za rešavanje brojnih problema.

Naravno, ostala su na dnevnom redu preduzeca koja su višedecenijski problem u srpskoj privredi koji će morati da se reše, dodao je on.

Ti problemi će, kako je naveo morati da se rešavaju se postepeno.

Prema njegovim rečima, Misija ističe da je napredak koji je ostvaren u "Železnicama" značajan.

"Ostaje problem "Elektroprivrede" koji ima svoju ekonomsku, finansijsku, svoju političku, a rekao bih i svoju sindikalnu dimenziju", naveo je Savić.

On je ukazao da je rešavanje problema EPS-a višedimenzionalno, te da je jedan segment urađen ali da su ostali drugi segmenti koji treba da se urade što je, kako je naveo, "par ekselans politicko pitanje koje treba rešiti".

"Bezuslovno treba rešiti, jer je to najveći sistem u zemlji koji je nosilac privrede. Bez energetike ne fukncioniše ništa u zemlji", naveo je predsednik Saveta guvernera NBS.

On je takođe potvrdio da se sutra sa MMF-om neće razgovarati o povecanju plata i penzija, jer se kako je pojasnio budžet za iduću godinu pravi na jesen.

"To povećanje verovatno pripada idućoj godini. Kada se bude razgovaralo o budžetu, onda će se razgovarati eventualno i o tome", naveo je Savić.

Na konkretno pitanje koliki je manevarski prostor za povecanje plata i penzija, on je rekao da je kao ekonomista pristalica da prvo mora da se ostvari rezultat, pa tek onda da se razgovara o raspodeli pozitivnog rezultata.

"Hajde da napravimo stopu očekivanog rasta, hajde da napravimo rezultat, da ostvarimo taj višak pa onda da razgovaramo o tome na koliko mogu da se povećavaju plate i penzije. Rekao bih još nešto, a to je da obezbedujemo sredstva za dalji razvoj - moramo da pravimo ravnotežu. Naš problem je što smo previše trošili u prošlosti. Računi su sada stigli i moraju da se plate", napomenuo je Savić.

Upitan da li će nam posle ovog aranžmana koji se završava u februaru, biti potreban novi aranžman sa MMF-om, on je odgovorio potvrdno.

"Mislim da nam je potreban novi. Upravo da bismo obezbedili kontinuitet započetih reformi i da bismo uspeli da ostvarimo sve ono što želimo da ostvarimo. Dakle, razvoj Srbije mora da bude postavljen na dugoročnim osnovama. Postignuti rezultati su dobri, ali treba nastaviti dalje da bismo imali nove rezultate, nove stope rasta, novo zapošljavanje, i obezbeđivanje novog prosperiteta", naglasio je Savić.

Sebastijan Sosa, stalni predstavnik MMF-a u u Srbiji rekao je da misija ima dva osnovna zadatka.

"Prvo, da sprovede pregled srpske ekonomije u skladu sa članom IV Ugovora o osnivanju MMF-a. Ovaj pregled je centralni element mandata MMF-a u vezi sa svim njegovim zemljama članicama i sveobuhvatno i dugorocnije posmatra makroekonomska kretanja i perspektivu, kao i ekonomske politike organa vlasti" naveo je on.

Prema njegovim rečima, u većini zemalja, konsultacije na osnovu clana IV se sprovode jednom godišnje, a u zemljama koje imaju programe koje podržava MMF, kao što je Srbija, svake druge godine.

Izvršni odbor MMF-a je zakljucio prethodne konsultacije na osnovu clana IV sa Srbijom 23. februara 2015, objasnio je on u saopštenju dostavljenom Tanjugu.

Drugi zadatak misije, kako je rekao, će biti da izvrši 7. reviziju programa koji Srbija sprovodi iz podršku MMF-a.

"Kao i tokom prethodnih revizija, misija će razmotriti prethodne rezultate i realizaciju programa i pokušati da postigne sporazum u vezi sa politikama u narednom periodu. Uspešan završetak diskusija bi omogucio da Izvršni odbor MMF-a razmotri 7. reviziju krajem avgusta". Revizije programa se trenutno spovode svakih pola godine. Izvršni odbor MMF-a je završio prethodnu reviziju 16. decembra 2016. Godine, ukazao je on.

Sosa je naglasio da Misija planira da, na kraju posete, izda završno saopštenje za štampu i održi konferenciju za štampu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

17 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: