E - uprava se diže na viši nivo

Nova Vlada Srbije biće bez direkcije za elektronsku upravu, prema izmenama Zakona o ministarstvima, ali to ne znači da će ona biti ukinuta. Naprotiv.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 24.06.2017.

12:13

E - uprava se diže na viši nivo
(Foto: Thinkstock.com)

Naime, direkcija ostaje u službi Vlade kao Kancelarija, što znači da će biti podignuta na novi, viši nivo.

U Skupštinu je stigao predlog za izmene aktuelnog Zakona o ministarstvima, o kome je plan da se raspravlja do ponedeljka, da se izglasa i da u četvrtak omogući formiranje nove vlade.

Izmene se ovaj put ne odnose samo na osnivanje dva nova ministarstva (EU integracija i Zaštite životne sredine), već i Direkciju za elektronsku upravu. Međutim, važno je istaći da to što neće biti direkcije ne znači da neće biti bavljenja e-upravom.

Naime, podizanje Direkcije za e-upravu na nivo Kancelarije, daje joj veću moć za sprovođenje svojih ciljeva i koordinacije sa ministarstvima i lokalnim samoupravama. Što znači da će biti jedna od fundamentalnih prioriteta Vlade.

Optimistična pretpostavka kaže da ulazimo u eru gde će se više pažnje posvetiti razvoju e-uprave. Osim što na ovo upućuju mnogi strani savetnici i sistemi, značajan je deo prethodnog ministarskog mandata sadašnje premijerke Ane Brnabić. Što dalje samo ukazuje na to da će se poslovi u tom sektoru ubrzati.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: