Đi Vučiću: Kina ovako želi da pomogne

Potpredsednik Stalnog komiteta Svekineskog narodnog kongresa kaže da će Kina podsticati tamošnje kompanije da i dalje ulažu u Srbiju.

Srbija

Izvor: Tanjug

Petak, 23.06.2017.

14:58

Đi Vučiću: Kina ovako želi da pomogne
(Foto: Thinkstock.com)

Potpredsednik Stalnog komiteta Svekineskog narodnog kongresa Đi Bingsjuen poručio je danas, na sastanku sa predsednikom Republike Aleksandrom Vučićem, da će rukovodstvo Narodne Republike Kine podsticati tamošnje kompanije da i dalje ulažu u Srbiju, ne samo u tradicionalnu industriju i infrastrukturu, već i u napredne visoke tehnologije.

Kako se navodi u saopštenju Generalnog sekretarijata predsednika Republike, Đi je istakao da Kina na taj način želi da pomogne ekonomski napredak Srbije.

Vučić je svom sagovorniku rekao da je za Srbiju neizmerna čast što je predsednik Si Đinping odredio da Narodnu Republiku Kinu na svečanom prijemu povodom inauguracije što je, kako je rekao, na višem nivou nego što je uobičajeno u takvim prilikama.

"To je potvrda čeličnog prijateljstva Srbije i Kine", rekao je srpski predsednik.

Vučić je izrazio zadovoljstvo što su politički odnosi dveju zemalja, kako je rekao, na najvišoj tački razvoja u istoriji, o čemu svedoči intenzivan politički dijalog i razmena poseta na najvišem nivou.

"Za Srbiju je od najvećeg značaja što je pozvana da postane deo kineske međunarodne inicijative 'Pojas i put', kao i to što učestvuje u mehanizmu saradnje Kina - CIEZ“, istakao je predsednik Srbije.

On je naglasio da je Srbija ponosna na projekte koje realizuje zahvaljujući kineskim ulaganjima, poput modernizacije pruge Beograd - Budimpešta i oživljavanja proizvodnje u Železari Smederevo.

Vučić je visokom kineskom zvaničniku zahvalio na kontinuiranoj i principijelnoj podršci kad je reč o Kosovu i Metohiji i ponovio podršku Srbije politici „jedne Kine“.

Dvojica sagovornika su naglasila značaj parlamentarne saradnje za razvoj odnosa Srbije i Kine i izrazila očekivanja da će uvođenje redovne avionske linije između Beograda i Pekinga doprineti još veđem zbližavanju dveju zemalja i naroda.

Uz ukidanje viza kineskim državljanima, to će najviše doprineti razvoju saradnje u turizmu, navodi se u saopštenju.

Potpredsednik Stalnog komiteta Svekineskog narodnog kongresa Đi poželeo je mnogo uspeha predsedniku Vučiću na novoj dužnosti i istakao da sa Srbijom imaju najviše razmena poseta na visokom nivou od svih zemalja u Evropi.

Predsednik Srbije izrazio je nadu da će tokom mandata imati čast da bar još jednom ugosti predsednika Sija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: