Kvadrati u BG skuplji 25% - evo zbog čega

Tržište nekretnina u Beogradu se oporavlja, primetan je blagi rast cena nekretnina na svim lokacijama u gradu.

Srbija

Izvor: Tanjug

Petak, 23.06.2017.

09:44

Kvadrati u BG skuplji 25% - evo zbog čega
Foto: Thinkstock

Odnos ponude i potražnje je ponovo, nakon svetske ekonomske krize koja je pogodila i ovu oblast, došao na nivo jedan prema jedan.

Prema podacima iz drugog polugodišta 2016. godine, prosečna cena kvadratnog metra novogradnje na teritoriji Beograda iznosi 228.684 dinara i čini povećanje od 23 odsto u odnosu na prethodnu cenu novogradnje, koja je iznosila 185.605 dinara, za prvo polugodište 2016. godine.

"Tendencije su blagog oporavka tržišta, povećanje ponude i blagi rast cena skoro na svim lokacijama u gradu. Veliki broj nekretnina se proda čak i u izgradnji, tako da se može reći da tržište dobro funkcioniše", kaže za Tanjug potpredsednik Stručnog saveta Klastera nekretnina Srbije, Milić Đoković.

Kako objašnjava, povećanje cene kvadrata u Beogradu od oko 25 odsto je, ustvari, poskupljenje na određenim mikro lokacijama, a poskupljenja su se desila, pre svega, na Vračaru, Savskom vencu, Starom gradu i Novom Beogradu.

“Odnos ponude i tražnje je zavisno od lokacije, cene i strukture, u odnosu jedan na prema jedan do jedan na prema dva", kaže on i napominje da ovaj odnos ne važi za garsonjere i jednosobne stanove koji se više traže nego što ih ima, kao i za velike stanove kojih ima, kako kaže, manje od potražnje.

Prema njegovim rečima, starija gradnja je ove godine poskupela za dva do tri odsto u odnosu na prošlu godinu.

"Povećanje cena je pre svega izraženo zbog lokacija na kojima se grade nove nekretnine, a to su bolje, odnosno, najbolje lokacije sa najvišim cenama kao što su Vračar, Savski venac, Stari Grad i Novi Beograd", ističe Đoković i dodaje da na vrednost kvadrata jasno utiče i cena građevinskog zemljišta sa 20 do 30 procenata.

On kaže da su cene kvadratnog metra u Beogradu trenutno na nivou iz perioda 2004. i 2005. godine, dok su u svetu one došle na nivo iz perioda 2006. godine.

"Stanje stambenih kredita je jako povoljno, euribor je na istorijskom minimumu čak i u minusu. Ukoliko se napravi dobar aranžman sa bankama, može se uzeti kredit sa kamatom od 2,5 do 3 procenta", objašnjava Đoković.

Prema njegovim rečima, uvođenjem profesionalnih upravnika i početkom njihovog aktivnog rada, može se očekivati povećanje kvaliteta samih objekata i porast vrednosti stanova u zgradama kojima rukovode, jer, kaže, sređivanjem fasada, ulaza, garaža, zamenom prozora, povećava se i vrednost objekta.

“Na taj način, njihovim delovanjem, razlika između stare gradnje i nove gradnje će se smanjivati, jer sada je dosta velika razlika u ceni kvadrata", kaže on i objašnjava da na Novom Beogradu, u Paviljonima gde je stara gradnja, kvadrat košta od 1.100 do 1.200 evra, dok na svega nekoliko stotina metara, u novom delu Novog Beograda, cena po kvadratu ide i preko 2.000 evra.

Prema podacima Grada, cene kvadrata krajem 2016. godine u Beogradu su porasle za 22,8 odsto u poređenju sa prvim polugodištem iste godine.

Đoković kaže da su najtraženije lokacije i dalje centralne beogradske opštine, a od šireg dela grada, tražene lokacije za kupovinu stanova su u Mirijevu, na Ceraku i u Altini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: