Izbor se suzio - u čije ruke sleće "Tesla"

Počela je prava trka za izbor koncesionara za Aerodrom Nikola Tesla, a u igri je 5 kompanija.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 22.06.2017.

17:55

Izbor se suzio - u čije ruke sleće
(Foto: Thinkstock.com)

Ministarka saobraćaja najavljuje da će ugovor biti potpisan na jesen. Stručnjaci objašnjavaju dobićemo dobru sumu sada, ali sigurno mnogo manju nego koncesionar posle 25 godina upravljanja.

Vežite se, polećemo, samo ne znamo u čije ruke slećemo. Znamo da se krug zainteresovanih za koncesiju Aerodroma Nikola Tesla suzio na pet ponuđača.

Četiri konzorcijuma i jedna kompanija, prema portfoliu stiče se utisak ozbiljne firme sa bogatim iskustvom u avio prevozu. Rok da pošalju ponude sa detaljima oko ulaganja, razvoja, koncesionih naknada itd ističe 4. septembra.

“Očekujem da sve izdvojene dostave obavezujuće ponude i nakon toga da se to dobro pogleda i izabere najbolje. Ksd bi mogli da očekujemo potpisivanje koncesionog ugovora pa na jesen”, kaže resorna ministarka.

Što se tiče finansijskog momenta, ranije su stizale ponude od oko 50 miliona evra, predsednik države ovoga puta očekuje 7-8 puta više novca. Pitali smo ministarku da li se i njena procena kreće oko 350-400 miliona evra.

Stručnjaci za strana ulaganja kažu bolje da smo umesto koncesije tražili način da dođemo do boljeg upravljanja. Koliko god Srbija dobila za aerodrom sada, koncesionar će na kraju dobiti više.

“Očekujem da ovakav aerodrom koji ima trend rasta će biti vrlo zanimljiv da ga kupi koncesionar , taj koncesionar kupuje ustvari čitavu buduću profitabilnost a daje nam novce sada i to nije dobro jer je aerodrom monopol i on ce se truditi da za 25 godina da iscedi sto više za svoj profit”, kaže konsultant za strana ulganja Milan Kovačević.

Podsećamo, na pretkvalifikacioni konkurs za Aerodrom Nikola Tesla javilo se čak 27 zainteresovanih kompanija. I u prvoj i drugoj fazi postupka država je tri puta produžavala rokove. Sada, samo što nismo čuli, Vežite se, slećemo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

23 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: