"Država da iskoristi - neće kamate još dugo ovako"

Srbija da bi dostigla neophodan privredni rast mora da reformiše javna preduzeća i ugasi "ekonomske invalide", ocenio je ekonomista Mihailo Crnobrnja.

Srbija

Izvor: Beta

Četvrtak, 22.06.2017.

16:05

Foto: Thinkstock

"Preduzeća poput Resavice i RTB-a prave velike gubitke a opstaju zbog toga da nekoliko hiljada radnike ne bi ostalo bez posla", rekao je profesor Fakultet za ekonomiju, IT menadžment i kreativnu produkciju FEFA na predstavljanju edicije Finansije top časopisa Biznis i finansije.

On je istakao da je Srbiji neophodan rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) u narednih nekoliko godina od najmanje pet do šest odsto.

"Tek sa tim rastom bi se osetilo poboljšanje životnog standarda, odnosno plate i penzije bi mogle da budu veće", rekao je Crnobrnja.

Menadžer za poslovni razvoj u Vajs brokeru Nenad Gujaničić je upozorio da postoji opasnost da Srbija nespremno dočeka vreme kad će kamate na pozajmljeni novac na međunarodnom finansijskom tržištu biti veće.

"Nova vlada treba hitno da rešava probleme u javnom sektoru jer neće još dugo biti niske kamate na finansijskom tržištu", kazao je Gujaničić.

On je predložio i da država što pre prodaje udele u banakama jer su rezultati poslovanja bankarskog sektora u prošloj godini pokazali da su gubitke imale banke gde je država jedan od akcionara.

U ediciji Finansije top na kojoj su rangirane banke na prvom mestu je Banka Inteza sa aktivom od preko 551 milijarde dinara i dobiti od skoro 10 milijardi dinara.

Na drugom mestu po aktivi je Komercijalna banka (400 milijardi dinara), slede Unikredit banka (332,2 milijarde), Rajfajzen banka (254 milijarde) i Sosijete ženeral banka (235,8 milijardi).

Po dobiti je na drugom mestu Unikredt banka (6,2 milijarde), zatim Rajfajzen banka (5,4 milijarde), AIK banka (4,3 milijarde) i Sosijete ženeral banka (3,6 milijardi).

Među osiguravajućim kompanijama najveće učešće po visini ukupne premije ostvarilo je Dunav osiguranje (25,7 odsto), slede Djenerali osiguranje (22,2 odsto), Viner štediše (10,7 odsto) i Triglav osiguranje (4,7 odsto).

Ukupna premija osiguranja u Srbiji u prošloj godini iznosila je 722 miliona evra, što je 10,1 odsto više nego u 2015 godini, a njen udeo u BDP-u je bio 2,1 odsto, dok je evropski prosek oko 6,8 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: