"Kupovali loše maline iz Poljske i mešali s našim"

Predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović upozorio je na sumnjive izgovore otkupljivača maline o ceni, kojima proizvođače dovode do prosjačkog štapa.

Srbija

Izvor: Beta

Petak, 16.06.2017.

12:05

Foto: Thinkstock

Stamatović je pozvao novu premijerku da reši taj problem koji je, kako je ocenio, prepušten samovolji pojedinih vlasnika hladnjača i preprodavaca.

"Glavni razlog za obaranje cene i obustavu izvoza maline jeste taj što su srpski paradržavni šverceri po niskoj ceni uvozili nekvalitetne maline iz Poljske, mešali ih s našim i prodavali te iste maline kao srpski proizvod po znatno većim cenama, što je izazvalo nezadovoljstvo stranih kupaca", naveo je Stamatović.

Stamatović je povodom protesta malinara širom Srbije zbog niske otkupne cene tog voća, pozvao "buduću predsednicu vlade i njenog šefa Aleksandra Vučića" da lično i hitno, pre nego što puna sezona berbe krene, reše taj problem.

On je upozorio na sumnjive izgovore otkupljivača, potpomognute pljačkačkim režimom, da je smanjena cena maline na inostranom tržištu i da imaju zalihe malina od prošlogodišnje berbe koji malinare dovode do prosjačkog štapa.

"Umesto da država podstiče proizvodnju maline, zaustavi nekontrolisan uvoz i obezbedi pravednije uslove za plasman celokupnog roda na tržište EU i Rusije, ona uporno uništava domaću poljoprivrednu proizvodnju i prepušta je samovolji pojedinih vlasnika hladnjača i preprodavaca koji diktiraju sramnu cenu maline koja je najniža u poslednjih 30 godina", navodi se u saopštenju.

Sve priče da je u pitanju cena, mala potražnja i da domaće maline ne vrede više od 120 dinara po kilogramu, padaju u vodu ako se zna da Srbija proizvodi vrhunske maline koji zadovoljavaju standarde najzahtevnijih kupaca i da su veoma tražene, rekao je Stamatović.

Prema njegovoj oceni, udruživanje proizvođača i zajednički nastup na tržištu Rusije jedino je rešenje koje će srpskim malinarima pomoći da se oslobode ucenjivačkog odnosa države i otkupljivača i prilika da od izvoza zarade.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: