BG: Ovo je novi most, stari u istoriju FOTO

Beograd će dobiti novi most na mestu Starog savskog mosta koji će biti srušen. Gradska vlast predstavila arhitektonsko rešenje.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 15.06.2017.

12:30

BG: Ovo je novi most, stari u istoriju FOTO
Foto: Grad Beograd

“Prvi razlog za izgradnju mosta je funkcionalan, jer ovaj sadašnji ne zadovoljava potrebe Beograđana. Drugi je bezbednosni, a treći estetski”, rekao je gradonačelnik Siniša Mali.

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali je kazao da je važan dan za građane Beograda, s obzirom na značaj novog savskog mosta. On je precizirao da će izgradnja mosta početi u toku naredne godine i izrazio uverenje da će on postati jedan od novih simbola srpske prestonice.
Foto: Grad Beograd
Gradonačelnik je ukazao da će prema projekciji novi most koštati oko 30 miliona evra i podsetio da je to višestruka ušteda, budući da je Most na Adi, sličnog kapaciteta, koštao oko 160 miliona evra, bez pristupnih saobraćajnica.

Gradonačelnik je naveo da se u izgradnju novog savskog mosta ulazi iz tri razloga: saobraćajnog, bezbednosnog i estetskog.
Foto: Grad Beograd
“Kada je reč o prvom razlogu, Stari savski most svojim kapacitetom ne može da zadovolji postojeće saobraćajne potrebe, dok će novim mostom njegov kapacitet biti mnogostruko povećan. Drugi razlog zbog čega se stručna komisija opredelila za izgradnju novog mosta je bezbednosni, s obzirom na to da je Stari savski most rađen u toku Drugog svetskog rata, postavljen je na drvenim šipovima, što ga čini nesigurnim za saobraćaj, 70 godina postojanja dorađivan je više puta”, podsetio je Mali.
Foto: Grad Beograd
On je dodao da je treći razlog novog rešenja mosta estetski, kao i da će se novim izgledom u potpunosti uklopiti u viziju modernog Beograda, a da pritom neće izgubiti prepoznatljivost Starog savskog mosta. Mali je istakao i da je izbor rešenja za izgradnju novog mosta na Savi uklopljen u strategiju da se grad spusti na obale i da se iskoristi ogroman potencijal dve reke.

“Novi most će biti pešački, biciklistički, drumski i tramvajski, a preko njega će u budućnosti saobraćati i metro. Osim toga, građani će izgradnjom gondole, koja će povezivati Kalemegdan i park Ušće, moći lako novim mostom da pređu i do Savske promenade”, rekao je Mali.
Foto: Grad Beograd
Kako bi se konačno rešile saobraćajne gužve u ovom delu grada, gradonačelnik je najavio povezivanje novog savskog mosta sa tunelom od Ekonomskog fakulteta do Pančevačkog mosta, čiji se projekat očekuje do kraja godine.

“Možemo da očekujemo da naredne godine krenemo u izgradnju dva kapitalna projekta za grad Beograd koji će omogućiti građanima koji dolaze iz smera Mirijeva, Karaburme, Višnjice i oko Pančevačkog mosta da izbegnu Takovsku i Bulevar despota Stefana i preko tunela za dva minuta stignu do novog mosta i Novog Beograda”, ukazao je Mali i zahvalio članovima žirija na dobro urađenom poslu.
Foto: Grad Beograd
Mali je istakao da je predlog da se konstrukcija Starog savskog mosta postavi na drugu lokaciju, dok bi građani u narednim mesecima bili uključeni u kampanju, s ciljem da se sačuva deo istorije.

Glavni urbanista Milutin Folić i predsednik žirija konkursa za rekonstrukciju Starog savskog mosta istakao je da je za najbolje rešenje konkursa izabrana ponuda Saobraćajnog instututa CIP.

Druga nagrada, prema njegovim rečima, nije dodeljena, dok je treća pripala radu podnosioca DB Inženjering iz Beograda. On je na kraju istakao da mu je bilo veliko zadovoljstvo što je bio predsednik žirija koji na neki način određuje siluetu Beograda za narednih 100 i više godina.
Foto: Grad Beograd
Konkurs je predvideo da se postojeća konstrukcija očuva i uklopi u novo rešenje ili da se projektuje novi most koji će svojom lučnom konstrukcijom ponoviti prepoznatljivi element siluete, i čuvati sećanje na stari most, a svojom funkcionalnošću omogućiti veći protok, istakao je član žirija i inženjer arhitekture iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda Rade Mrlješ.

“Čuvanjem mosta ne možemo čuvati sliku grada. Novi most će čuvati sećanje na Stari savski most, ali će imati funkcionalnost koja sadašnjem nedostaje”, rekao je Mrlješ. Inženjer građevine i član žirija Aleksandar Bojović istakao je da je sadašnji most širok oko 16 metara, dok je predviđena širina novog mosta 32 i 35 metara, te da će na taj način zadovoljiti saobraćajne kapacitete.

“Novim mostom dobijamo savremenu konstrukciju, koja ispunjava sve tehničke zahteve i biće projektovan onako kako se radi u čitavoj Evropi”, istakao je Bojović.

Svoje obrazloženje o novom mostu dao je i član žirija konkursa inženjer arhitekture Nebojša Minjević.

Događaju su prisustvovali i pomoćnik gradonačelnika Borko Milosavljević, direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda Olivera Vučković, direktor Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda Branislav Popović, kao i drugi članovi žirija konkursa. Stari savski most rekonstruisan je za vreme vladavine Dragana Đilasa 2008. godine, i u to je uloženo oko 10 miliona evra.

U oktobru prošle godine najavljena je njegova nova rekonstrukcija i objavljena su četiri moguća rešenja, koja su podrazumevala i proširenje.

U februaru je objavljen tender za rekonstrukciju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

88 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: