Do Ikee GSP, niče još nekoliko objekata

Gradski menadžer Goran Vesić obišao je gradilište robne kuće Ikea kako bi se uverio da radovi na javnoj infrastrukturi teku prema planu.

Srbija

Izvor: Tanjug

Utorak, 13.06.2017.

18:18

Do Ikee GSP, niče još nekoliko objekata
Foto: Tanjug/Rade Preliæ

Vesić je obišao radove kako bi video da li je sve spremno za 10. avgust, kada će ova robna kuća biti otvorena.

Najavio je i posebnu liniju gradskog prevoza prema robnoj kući Ikea.

Obilazeći radove, Vesić je istakao da je Ikea finansirala izgradnju javne infrastrukture, koja je vlasništvo grada, u iznosu od skoro deset miliona evra, što je daleko više od naknade za građevinsko zemljište, koju prema ugovoru treba da plate Beogradu.

"Ikea je radeći tako uložila u Beograd i ja sam siguran da će se veoma brzo uveriti da su doneli pravu odluku da izgrade svoj poslovni objekat u našem gradu, kao i da ovo neće biti jedini ovakav objekat u Srbiji", rekao je Vesić, a prenosi u saopštenju Gradska uprava.

On je istakao da su izgradnja nedostajuće infrastrukture neophodne za početak rada robne kuće Ikea i kvalitetnije snabdevanje vodom građana Kaluđerice, Leštana, Boleča, Vinče i Ritopeka usko su povezani sa izgradnjom vodovoda Makiš- Mladenovac, koju sprovodi Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda.

Dodao je da je zato od izuzetnog značaja i koordinacija u izgradnji infrastrukture i njenoj kasnijoj eksploataciji i održavanju.

"Istovremeno sa izgradnjom javne infrastrukture u području Ikee, Direkcija je izvela revitalizaciju dela sistema Makiš-Mladenovac i istovremeno finansirala sa 341 milionom dinara izgradnju blizu šest kilometara mreže, koja spaja vodovod Makiš-Mladenovac sa rezervoarom Kaluđerica, iz koga će se snabdevati kvalitetnom gradskom vodom građani u brojnim naseljima u Grockoj", kaže Vesić.

Navodi da sistem Makiš-Mladenovac ima nekoliko odvajanja, a ovih šest kilometara predstavljaju prvo odvajanje za Kaluđericu, a dalje slede odvojci za Vrčin, Grocku, Umčare, Pudarce, Sopot i đurince, dok je na kraju sistema rezervoar Rajkovac u Mladenovcu.

"I završićemo kompletan regionalni vodovod do Mladenovca do 2021. godine", poručio je Goran Vesić.

Istovremeno, Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju kontrolisala je izgradnju nedostajuće infrastrukture za robnu kuću Ikea.

Kako je saopšteno, uz nadzor Direkcije, investitor je izgradio dva kilometra saobraćajnica kojima se pristupa kompleksu Ikee, most preko Zavojničke reke dužine 40 metara i 5. 000 metara vodovodne i kanalizacione mreže.

Direkcija je pratila i radove koje je investitor izveo na regulaciji Zavojničke reke i Gleđevačkog potoka, ukupne dužine 2.800 metara sa propustom na Gleđevačkom potoku prečnika tri metra i dužine 26 metara.

Vesić je naveo da je zelenilo uređeno na površini većoj od 60.000 metara kvadratnih i izvedeno je javno osvetljenje i trafostanica, te dodao da je Dirkcija, osim nadzora nad izvođenjem radova, rešila imovinsko-pravne odnose na oko 600 katastarskih parcela koje su ulazile u sastav kompleksa.

Gradski menadzer je naglasio da se dolazak Ikee ne bi dogodio da Grad Beograd nije imao snažnu podršku predsednika Aleksandra Vučića i Vlade Srbije da se reše brojni nagomilani problemi.

Istakao je da je dolazak Ikee u Beograd veliki dan za naš grad jer osim veoma značajne investicije i otvaranja novih radnih mesta, dolazak švedskog giganta znači poruku drugim investitorima da ulažu u Srbiju.

"U narednim godinama možemo da očekujemo da se na ovoj lokaciji gde se sada nalazi Ikea izgradi još nekoliko objekata i svaka takva investicija znači ulaganje u Beograd, posao za naše ljude, pre svega one koji žive u okolini, i poziv drugim investorima da posluju u Beogradu i Srbiji", rekao je Vesić.

On je posetio gradilište robne kuće Ikea sa predstavnicima Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda, komunalnih preduzeća "Beograd-put", "Javna rasveta", "Gradska čistoća", "Zelenilo - Beograd" i "Beogradski vodovod i kanalizacija".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: