Kredit za stan 50.000 EUR, kamata 3,3%, a rata...

Na tržištu nekretnina u Srbiji pale su kamate na stambene kredite, kao i cene kvadrata, što je donelo pojačano interesovanje građana za kupovinu stanova.

Srbija

Izvor: Dnevnik

Subota, 10.06.2017.

12:40

Kredit za stan 50.000 EUR, kamata 3,3%, a rata...

Rast prodaje beleži se u svim većim gradovima, a 260.000 podstanara, koliko ih ima u Srbiji, sada je u prilici da se useli u dom u svom vlasništvu. Veća tražnja nije dovela do većih cena, a agenti za nekretnine i ne očekuju rast, bar ne uskoro.

Kod većine banaka efektivne kamatne stope kreću se od između tri i četiri odsto. Tako za kredit od 30.000 evra na period otplate od 30 godina, uz kamatu od 3,3 odsto, klijent može da računa na ratu od 122 evra. Ukoliko se podiže kredit na 50.000 evra uz iste uslove – rata je od 234 evra.

Kod indeksiranih stambenih kredita obavezno je ušeće od 20 odsto. Ali, ako se pazari prvi stan, kupac ima pravo na vraćanje poreza na dodatu vrednost u iznosu od deset odsto. Drugim rečima, polovinu učešća država brzo vraća. Ako novi gazda skupi sve papire, može se nadati da će novac od poreza na račun dobiti već za mesec i po.

Indeksirani krediti vezani su za kurs evra i euribor – evropsku kamatnu stopu. To zapravo znači da se na osnovnu bankarsku kamatu dodaje euribor i dobija stopa po kojoj se kredit podiže. I dok osnovna kamata ostaje ista, euribor može da se menja. Sada je na nivou od minus 0,22 odsto a 2008. godine iznosio je čak 4,7 procenta.

Stručnjaci, i naši i oni iz zemalja evrozone, ne očekuju da će tu biti znatnijih promena u naredne tri-četiri godine. Ipak, nekakav rizik se kod kredita uvek mora prihvatiti. Pad cene kvadrata i to može da kompenzuje, a što se tiče evra, domaća valuta je već duži period stabilna.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: