Proba, proba - proradila fontana na Slaviji

Fontana na Slaviji “prolazi" večeras i svoju generalnu probu. Na tom trgu su se okupili i gradski čelnici, ali i brojni građani.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 05.06.2017.

21:00

Proba, proba - proradila fontana na Slaviji
Foto: Screenshot/B92

Kako fontana svira pratite uživo na B92.net u videu: Veliki broj sugrađana još pre 21h se okupio za što bolju poziciju za "hvatanje" novog vodoskoka. Predpremijeri fontane prisustvuju gradonačelnik Siniša Mali, gradski menadžer Goran Vesić, gradski arhitekta Milutin Folić, ali i predstavnici drugih beogradskih opština.

Osim telefona, fontanu su snimali i dronovi. A svetlosni snopovi različitih boja pušteni su uz zvuke pesama posvećenih Beogradu i arija Lučana Pavarotija.

Planirano je da se fontana ne gasi noćas.
Foto: Screenshot/B92
Fontana na Slaviji će "najnormalnije raditi" od utorka, a moći će normalno da funkcioniše i zimi, jer ima ugrađene grejače.

Njena izgradnja koštala je 1,8 miliona evra, a proizvedena je u Grčkoj.
Foto: Screenshot/B92
Muzika koju su prolaznici mogli da čuju prethodnih dana, biće emitovana i narednih 15 dana. Sprema se plej-lista sa pesmama koje se tiču Beograda i u narednih 14 dana počeće da se emituje muzika.

Gradski čelnici rekli su i da je potrebno vreme kako bi se uskladila melodija sa "koreografijom mlaznica".

Muzika će biti emitovana dva puta dnevno tokom radnih dana, odnosno od devet do 11 sati pre podne i od 20 do 22 sata uveče, a vikendom od devet do 12 i od 18 do 22 časa.

U parku, koji će biti izgrađen između Kralja MIlutina i Slavije, biće i totem, koji će tokom vikenda dva sata biti otvoren za decu kako bi pokretom ruke mogla da menjaju visinu slapova.
Foto: B92
Upravljački sistem je smešten u mašinskoj prostoriji pod zemljom, gde je smeštena hidrauličko-mašinska oprema, oprema za tretman vode, elektro-oprema...

Fontana je projektovana tako da je centralni kružni prostor u potpunosti transformisan u fontanu u unutrašnjem delu, a po obodu je planirana staza za održavanje i zelena površina.
Foto: B92
Fontanu u osnovi čini kružni bazen prečnika 32 metra. Vodna slika se sastoji od centralnog mlaza maksimalne predviđene visine 16 metara i šest koncentričnih vodnih prstenova. Vodni prstenovi mogu se kombinovati i formirati kompleksne slike, a mogu raditi i nezavisno.

Režim rada fontane će biti podeljen na redovan i redukovan režim, a posebno će biti ugrađen sistem za multimedijalni, odnosno muzički režim rada. Ugrađeni softver će omogućavati automatski rad vodnih slika, rasvete, zvuka, merenje brzine vetra i nivoa vode u bazenu i rezervoaru.
Foto: B92
Upravljački sistem je smešten u mašinskoj prostoriji pod zemljom, gde je smeštena hidrauličko-mašinska oprema, oprema za tretman vode, elektro-oprema, sistemi za upravljanje vodnim figurama i dekorativnom rasvetom fontane, kao i sva ostala oprema i alati koji su neophodni za ispravan rad fontane i njeno redovno održavanje.
Foto: B92
Zimi je predviđeno gašenje fontane i pražnjenje bazena i cevovoda. U bazenu će tada biti postavljena jelka ili druge novogodišnje skulpture. Izvođač je dužan da obezbedi funkcionisanje fontane i održavanje fontane godinu dana nakon završetka radova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

65 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: