"Privrednici neće da im kamioni stoje"

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež kaže da je za dolazak stranih investicija presudna politička stabilnost i poslovna klima.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 30.05.2017.

12:28

Foto: Tanjug, arhiva

"Politička stabilnost je presudna za dolazak stranih investitiora, na koji način se vlada odnosi prema investitorima. Njima je važna poslovna klima, kakvo je okruženje u kome posluju, da mogu da nađu dobre ljude da rade kompleksne poslove", pojasnio je Čadež.

Istraživanje o atraktivnosti Evropskog tržišta svrstalo je Srbiju na šesto mesto po broju otvorenih radnih mesta u direktnim stranim investicijama, a direktor PKS pojašnjava da je Srbija na vrhu te liste poslednje tri godine.

On je gostujući na RTS rekao da je u prva četiri meseca ove godine kroz strane investicije ugovoreno otvaranje više radnih mesta nego u celoj 2015. godini.

Tokom 2016. godine otvoreno je, kako kaže, oko 16.000 radnih mesta, a ove godine će biti više od 22.000 radnih mesta na osnovu onoga što je do sada ugovoreno.

"Samo ta činjenica govori koliko se intenzivno radilo i kako investitori vide Srbiju. Najbolji primer je firma Kontinental koja je odlučila da svoj razvojni- istraživački centar preseli u Srbiju", pojašnjava on.

Selenje razvojnog centra u Srbiju, dodaje, govori da je u našoj zemlji našla znanje , kompetentnost i dobru investicionu klimu, da može da razvija svoje proizvode.

Kontinental je o selenju u Srbiju počeo da razmišlja pre tri godine, a odgovorna politika, odnos prema privredi doprineli su, kako kaže, da projekat realizuje sada.

Dijalog sa nemačkim privrednicima biće nastavljen danas i sutra. za danas je najavljen okrugli sto o Berlinskom procesu, dok su za sutra planirani Dani dobavljača zemalja zemalja regiona.

"Ovo je regionalni skup, treći po redu. Prvi je održan u Minhenu, drugi u Dortmundu, gde je bilo 32 kompanije iz Srbije, a sklopljeno 10 ugovora", podsetio je Čadež.

Za ovogodišnje dane dobavljača prijavilo se 400 kompanija iz oblasti obrade metala, plastike i gume i elektronike, a izabrane su da učestvuju 142 kompanije.

"Privrednici regiona hoće jedinstveno tržište od 20 miliona ljudi, neće da im kamioni stoje. Cilj je da usaglasimo carinske sertifikacije i veterinarske sertifikacije i imamo jeduinstveno tržište kako bi svaka ekonomija bila na dobitku"naglasio je Čadež.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: