Poslednja Strategija odlazeće vlade

Vlada Srbije usvojila je na poslednjoj sednici u ovom sazivu Strategiju razvoja informacione bezbednosti u Srbiji za period od 2017. do 2020. godine.

Srbija

Izvor: Beta

Utorak, 30.05.2017.

08:27

Poslednja Strategija odlazeće vlade
Foto: Tanjug/Rade Preliæ

Državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić je rekla da će ona doprineti daljem jačanju digitalne zaštite.

Matić je pozdravila usvajanje strategije ističući da je tom odlukom potvrđena spremnost države da se suoči sa globalnim svetskim izazovom zaštite podataka, informacionih sistema, ali i postizanja veće bezbednosti gradjana u digitalnom okruženju. saopštilo je to ministarstvo.

"Strategija između ostalog, nalaže i podizanje svesti roditelja i dece o ovoj temi, jačanje uloge škole kroz odgovarajuće školske programe, podizanje kapaciteta nastavnika, kao i podizanje kapaciteta institucija kao što su MUP, centri za socijalni rad i zdravstvene ustanove", istakla je Matić, koju je Vlada Srbije imenovala za rukovodioca Tela za koordinaciju poslova informacione bezbednosti.

Ona je napomenula da je strateški planirano i jačanje uloge jedinstvenog mesta za pružanje saveta i prijem prijava u vezi sa bezbednošću dece na internetu, kao i definisanje mera kojima će na tehničkom nivou moći da se ograniči izloženost dece neodgovarajućim sadržajima.

Strategijom su utvrđene prioritetne oblasti: bezbednost IKT sistema, informaciona bezbednost građana, borba protiv visokotehnološkog kriminala, informaciona bezbednost Republike Srbije i međunarodna saradnja.

Donošenje ove strategije predstavlja ispunjenje obaveze Srbije u oblasti informacione bezbednosti u procesu pristupanja EU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: