"Dva i po puta veće mesečne rate za kredite"

Korisnici kredita u švajcarskim francima će u petak, 2. juna održati protest ispred Vrhovnog kasacionog suda u Beogradu.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 29.05.2017.

17:57

Foto: Thinkstock

Protest će se održati jer nadležni ništa ne čine da pomognu građanima koji otplaćuju takve pozajmice, najavilo je Udruženje bankarskih klijenata "Efektiva".

Kako je saopšteno, taj sud tri meseca kasni sa revizijom (ujednačavanjem sudske prakse) na osnovu rešenja novosadskog Apelacionog suda, kojim je pravnosnažno raskinut jedan ugovor o švajcarcima.

"Efektiva" je istakla da korisnici tih kredita "svakodnevno trpe ogromnu štetu plaćajući dva i po puta veće mesečne rate na uvećane glavnice kredita".

Naveden je primer klijenta koji je podigao kredit od 150.000 evra (u francima), banci isplatio oko 135.000 evra i onda dobio tužbu da plati 400.000 evra.

"Takvih primera je oko 20.000 u Srbiji, koje je NBS prepustila na nemilost bankama, iako su problemi sa otplatom kredita u švajcarcima svugde u regionu već rešeni", navedeno je u saopštenju.

Problemi u otplati zajmova u francima su počeli u januaru 2015. godine kad je švajcarska valuta naglo ojačala posle ukidanja pariteta franka prema evru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: