Brinu da im deca ne mešaju malter za 10.000 RSD

Bojazan sindikata je da bi radni angažaman đaka mogao biti prostor za zloupotrebu dece, dok u Ministarstvu smatraju da je reč o pogrešnom tumačenju.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 29.05.2017.

11:52

Brinu da im deca ne mešaju malter za 10.000 RSD
Foto: Tanjug, arhiva

U Nacrtu zakona o dualnom obrazovanju se predlaže da đaci imaju 35 časova rada nedeljno, da za to budu plaćeni polovinom minimalca, a u Minstarstvo uveravaju da takav model obrazovanja otvara učenicima vrata najvećih kompanija za učenje, a kasnije i zapošljavanje.

Predsednik Udruženih sindikata Srbije "Sloga" Željko Veselinović ukazuje da je puno radno vreme za zaposlene 40 sati nedeljno, a da je srednjoškolcima namenjeno tek pet manje.

"Poznajući mentalitet naših poslodavaca postavlja se pitanje da li će učenici građevinske škole ići kod nekog preduzimača i mešati malter za 10.000 dinara mesečno, što je klasično izrabljivanje. Ili u trgovinskim lancima za isti novac raditi na kasi ili puniti rafove", pita se Veselinović.

On kaže da je za takve poslove, kao i za sklapanje kablova, šivenje cipela ili papuča, potrebno nekoliko sati ili dana obuke, te da je ideja dualnog obrazovanja u razvijenim zemljama da se deca školuju za deficitarna zanimanja, gde obuka traje nekoliko godina.

"Da li će poslodavci u Srbiji dobiti jeftinu radnu snagu, gde će deca sklapati kablove za stotinak evra mesečno? Dobiće radnika koga ne moraju da plate ni po minimalnoj ceni rada", smatra.

Savetnica ministra prosvete zadužena za dualno obrazovanje Gabrijela Grujić kaže da je u pitanju loše tumačenja Nacrta zakona o dualnom obrazovanju. Ona je pojasnila da se u članu šest govori o maksimalnom vremenu provedenom u kompaniji za vreme učenja kroz rad, ali u skladu sa planom i programom.

Osvrnula se i na dosadašnju praksu u školama koja je bila organizovana u blok nastavi, gde su učenici imali po tri nedelje prakse, odnosno radili 40 sati nedeljno, a da pri tome, tvrdi, nije bilo negodovanja. "Sada postoji izmena u okviru nastavnih planova i programa po dualnim modelima koja kaže da u prvoj godini učenik provodi četiri dana u školi, jedan u kompaniji, druga godina tri dana teorije, dva u kompaniji i u trećoj godini dva dana u školi i tri dana u kompaniji", navodi.

To je, kako kaže , značajno manje od 35 sati o kojima se govori, te poziva roditelje i sve koji odlučuju u ovom trenutku da se izjasne da li je bolje da deca uče uz rad u kompanijama kao što su Er Srbija, Jat tehnika, Aerodrom "Nikola Tesla" ...ili da samo uče i vreme provode u školi.

"Da li je bolje za decu koja se opredele za smer aviomehaničara da četiri godine provedu u učionici ili da uče kroz rad kako je sada obezbeđeno po dualnom obrazovanju zahvaljujući Er Srbiji koja je poklonila avion Boing 737 za obuku učenika", pita Grujić.

Ona je kao primer navela Jat tehniku gde je učenicima obezbeđeno da se obučavaju na avionu A 320, kao i da su im širom otvorena vrata Aerodroma.

"Nacrt Zakona o dualnom obrazovanju je definisao da učenik mora da prođe sve nastavne jedinice predviđene planom i programom. U tom procesu učestvovaće nastavnici i licencitrani instruktori iz kompanija i zajedničkom ocenom će procenjivati učenički rad", pojasnila je ona.

Model dualnog obrazovanja otvara mladim ljudima vrata velikih kompanija, da učenici nakon završetka škole nastave da rade.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: